Иновативната функция Emergency SOS via satellite вече прекоси Атлантическия океан и месец след старта си в САЩ и Канада, вече е достъпна и в европейски държави. Чрез нея хора в беда могат чрез сателитна връзка да подадат сигнал даже без да са в зона с мобилен обхват.

От днес опцията е налична за потребителите с iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max с iOS 16.1 във Франция, Германия, Ирландия и Великобритания.

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Новата услуга ще позволи на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват директно към сателит

Сателитната система позволява на потребителя в беда бързо да попълни данни за състоянието си и те след това да стигнат до властите заедно с локация и допълнителна информация. Освен това чрез спътникова комуникация всеки, останал извън обхват, може да изпрати точното си местоположение на своите близки, които го виждат в приложението Find My.

"Убедени сме, че съобщенията чрез сателит ще спасят много хора и ще са от сериозна помощ на спасителните служби, които са ангажирани с тези често сложни спасителни операции", коментира изпълнителният директор на Европейската асоциация на спешните номера Гари Мачадо.