Новини за пожари на смартфони идват до ушите ни доста често. Разбира се, това не може да се сравни с вълната от пожари през 2016 г., когато започнаха да горят батериите на Samsung Galaxy Note 7. Тогава бяха регистрирани десетки пожари и в крайна сметка смартфонът беше изтеглен от производителя от пазара. След това Samsung призна грешки в дизайна на корпуса и батерията.

Но все още се случват единични инциденти с пожари. Така през септември миналата година в Китай батерията на смартфона Redmi Note 11T Pro избухна поради прегряване, а малко по-късно дойде съобщение, че Redmi 6A - бюджетен смартфон на дъщерна марка Xiaomi - избухна и доведе до смъртта на потребителя.

Както обяснява в статия за dzen.ru водещият анализатор на Mobile Research Group Елдар Муртазин, пожарите на смартфони в Русия се случват десет пъти на месец.

"Статистиката на пожарите на смартфони във всички страни е приблизително еднаква. В Русия има до десет такива случая всеки месец, това е малък процент", казва експертът.

Както е известно, всички мобилни устройства имат един и същи тип енергиен носител - литиево-йонна батерия. Характеризира се с многофункционалност, висока енергийна плътност и лесна поддръжка. Но в случай на рязка промяна на температурата, такава батерия започва да произвежда газ, батерията се "надува" и в редки случаи може да възникне изтичане.

Плюс това, удар или някаква повреда може да доведе до прегряване на батерията, което ще доведе до експлозия.

Снимка 486049

Източник: iStock

Друг рисков фактор е използването на некачествени зарядни устройства.

Освен това прегряването на смартфона може да доведе до пожар. Ако го оставите например на пряка слънчева светлина. Най-често това се случва през лятото в близост до отворен прозорец или върху табло на автомобил.

За да избегнете подобни рискове, експертите препоръчват да не комбинирате зареждане и гледане на тежко съдържание или игра на игри с интензивна графика. Това ще натовари двойно батерията, което е особено рисковано, ако батерията е на няколко години.

Единственото изключение са смартфоните, които са директно адаптирани за игри, като Infinix GT 10 Pro или всеки друг, който има функцията за директно захранване на устройството. В този режим притурката работи, както се казва, от контакта и няма натоварване на батерията.

Не забравяйте, че батериите са изключително чувствителни към температурни промени и използването на устройствата при ниски температури или веднага след връщане от улицата през зимата е силно непрепоръчително.

Една от причините е повреда на корпуса на батерията поради постоянни падания на притурката. Това може да бъде повлияно и от голямо натоварване от използването на нискокачествено зарядно устройство или power bank без контролер, които прехвърлят повече енергия към смартфона, отколкото той може да приеме.

Снимка 219641

Източник: GettyImages

И още един полезен съвет, който няма пряка връзка с темата:

Функции на смартфона, които е най-добре да деактивирате

По-добре е напълно да деактивирате някои функции и услуги на смартфона - това ще намали консумацията на батерията и ще ограничи достъпа до личните данни на собственика, съветват експертите.

На първо място, това се отнася за известия от приложения, ако те изобщо не са необходими на потребителя. "Постоянно изскачащите известия значително ускоряват консумацията на батерията", казват специалистът.

На повечето телефони можете да изключите възможността за изпращане на известия до отделни приложения в настройките. Трябва да ги оставите само там, където са наистина важни - например в месинджъри и банкови приложения.

Трябва също така да забраните сайтовете да изпращат известия до телефона ви в настройките на браузъра.

Експертите също така препоръчват да деактивирате фоновата работа за повечето приложения. Това хаби енергията на смартфона и също така намалява сигурността на съхраняването на поверителна информация, тъй като във фонов режим приложенията могат не само да изтеглят актуализации, но и да изпращат информация на трети страни.

Друга функция на смартфона, която може да го забави и да разпространи информация за местоположението на потребителя, е геолокацията. Повечето приложения не се нуждаят от тази информация през цялото време, така че могат напълно да деактивират достъпа до проследяване на местоположението.

Трябва да оставите геолокацията активирана само в приложения, които не могат да работят коректно без нея, например услуги за поръчка на такси или карти.