Законодателят много добре е подходил при предоставянето на възможност за балансиран инвестиционен профил на пенсионните фондове, заяви Кирил Червенков, изпълнителен директор на пенсионноосигурително акционерно дружество ЦКБ Сила в студиото на Money.bg. Поводът за разговора бе 30-годишният юбилей на управляваното от него дружество и възможностите за спестяване.

"ЦКБ-Сила" празнува 30 години в пенсионното осигуряване

"ЦКБ-Сила" празнува 30 години в пенсионното осигуряване

Дружеството управлява три основни пенсионни фонда

Предварителните данни на КФН за 2023 г., според които натрупаните активи на дружеството са почти 23 млрд. лева - 2 млрд. ръст само за последните 3 месеца, г-н Червенков коментира така:

"За нас (...) важният показател е среден осигурителен доход, който също расте много в следните години. По данни на НОИ за миналата година той е 1445 лева средно за годината. (...) Към края на месец декември е 1575 лева. Това е един доста добър ръст за последните няколко години."

Като съществен елемент от това увеличение той отчита и повишената осъзнатост на хората, че ако плащат осигуровки на реалните си доходи, могат да разчитат на по-висока пенсия.

"От миналата година ние (...) изплащаме пенсии от универсалния пенсионен фонд. Към края на м. март от нас получават пенсии 1630 човека. И общата сума, която изплащаме само ние като дружество, това са около 650 000 лева на месец", разкри той. Получателите им са жени, които са имали задължителен втори стълб и вече са навършили пенсионна възраст, поради което имат правото да получават допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове.

Снимка 665237

Той припомни и спецификите на действащата смесена пенсионна система у нас, уточнявайки, че основен неин недостатък е демографската й структура. Червенков посочи тенденцията, която в следващите години ще доведе до момент, в който по-малко хора ще работят, отколкото ще имат право на пенсия. "Тогава системата няма математическо решение", категоричен бе той.

Според Кирил Червенков българинът често се подценява и определя като човек, който не се интересува от личните си финанси. "Най-големият проблем обаче е големият избор, който получава, когато дойде при нас. (...) За разлика от парите в НОИ, (тук) се сблъскваш с необходимостта да направиш индивидуален избор. (...) В първия момент (хората) се стъписват, след това обаче започват да мислят."

Що се отнася до доходността на пенсионните фондове и позицията на управляваното от него дружество, той коментира:

" (...) Ние се гордеем много с това, което сме постигнали за тези 24 месеца, защото (...) сме почти навсякъде на първо място. За дружествените пенсионни фондове сме на първо място по доходност, която сме реализирали, (...) по данни на КФН към 31 декември".

Гостът разказа в студиото още как приемането на еврото ще се отрази на частните пенсии.

Гледайте целия разговор във видеото!