Търсенето на частни бункери в Европа расте на фона на войната в Украйна. Само у нас от февруари месец насам поръчките на бомбоубежища бележат ръст от 400 процента. Това заяви в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air главният мениджър на Bunker BG - Десислав Панов.

"Клиентите ни вече ни питат за нещо готово. Може би искат да могат да се скрият бързо, предвид ситуацията в Украйна. А в началото ни търсеха с идеята да изградят бункер за няколко години, който да оставят за поколенията си", заяви Панов.

Така или иначе, идеята на компанията е да прави бункери предимно като превенция, а не като защита за апокалиптични събития. Всичко започва в разгара на пандемията - през май 2020 година като стартъп.

Как страхът от пандемията изстреля търсенето на частни бункери в САЩ

Как страхът от пандемията изстреля търсенето на частни бункери в САЩ

Тази тенденция се наблюдава и извън Щатите, като луксозни автономни имения се продават даже на европейския пазар

"Замислихме се над това как можем да се предпазим от бедствия, размирици, радиокативни и химичеки аварии, природни катаклизми и военни действия. Пандемията беше катализаторът, в който искахме максимално бързо да стартираме и реализираме идеята си".

Частните бункери на българския стартъп са от най-високо технологично ниво, като предлагат и пречистване на въздуха. Средните цени са като на двустаен апартамент в София, а процесът по изграждането може да отнеме от месеци до години. 98 000 евро е цената на т. нар. базов бункер. В зависимост от допълненията и екстрите цената може да достигне 150 000 евро.

Колкото до това какъв е профилът на средностатистическия български купувач на частен бункер, Десислав Панов коментира това така.

"Това е един нормален българин, който може да си позволи да си закупи апартамент в София", казва главният мениджър на Bunker BG.

От компанията предлагат изработката и на т. нар. "паник стаи", оборудвани също с най-високи нива на защита.

Малък бункер струва колкото едностаен апартамент в "Люлин"

Малък бункер струва колкото едностаен апартамент в "Люлин"

Бомбоубежището понякога се разглежда като временно място за безопасност, докато бункерът на "Страшния съд" се счита за дългосрочно жилищно решение