През 1999 година създателят на технологичния гигант Microsoft Бил Гейтс публикува своята книга "Business @ the Speed of Though". В нея милиардерът дава няколко предположения и прогнози за развитието на света на технологиите.

Тогава те изглеждат повече от странни, но днес повечето от тях вече са факт.

1. Сайтове за сравняване на цени

Прогнозата на Гейтс: "Услугите за автоматизирано сравнение на цените ще се развият и ще позволят на хората да видят цените в многобройни уебсайтове. Това ще им позволи да намерят най-евтините продукти от всички индустрии.".

2. Мобилни устройства

Прогнозата на Гейтс: "Хората ще носят малки устройства, които ще им позволят да комуникират постоянно и да работят чрез тях, където и да се намират. Те ще могат да проверяват новините, да преглеждат резервираните си полети, да получават информация от финансовите пазари и да правят всичко останало.".

3. Незабавни електронни плащания и по-добро здравеопазване

Прогнозата на Гейтс: "Хората ще плащат сметките си, ще следят финансите си и ще комуникират със своите лекари по интернет.".

4. Дигитални асистенти и интернет на нещата (IoT)

Прогнозата на Гейтс: "Ще бъдат разработени лични дигитални помощници. Те ще се свързват и ще комуникират по "умен" начин, без значение дали се намират вкъщи или в офиса, и ще могат да си разменят информация. Тези устройства ще проверяват електронната ви поща и ще ви предоставят нужната информация.".

5. Социални мрежи

Прогнозата на Гейтс: "Уебсайтовете, обединяващи приятели и семейства ще бъдат често срещани, като те ще позволяват на хората да комуникират и да планират събития заедно.".

6. Автоматизирани промоционални оферти

Прогнозата на Гейтс: "Ще има софтуери, които ще знаят кога сте резервирали пътуване и използват тази информация, за да ви предлагат активности в близките дестинации. Заедно с това ще предлагат намаления и промоции за събитията, на които искате да присъствате.".

7. Платформи за обсъждане на спортни игри в реално време

Прогнозата на Гейтс: "Докато гледате спортни състезания по телевизията, онлайн услуги ще ви позволяват да обсъждате какво се случва в реално време и да залагате на отбора, който смятате, че ще спечели.".