"Технологиите са надценени", казва един от най-известните лекари от малкия екран - д-р Грегъри Хаус. Машината, обаче, вече отговаря - не само с думи, но и с цели диагнози. Става дума за нов медицински AI бот на Google, който от няколко месеца се изпробва в реномирана американска болница.

Целта е да се осигури достъп до медицинска грижа и там, където (живи) доктори просто няма, пише WSJ.

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

"Бумът, подхранван от изкуствения интелект, все още не е балон"

Контекст: Инструментът Google Med-PaLM 2 е изграден върху големия езиков модел PaLM 2, като той допълнително е трениран върху подбран масив от медицинска информация и експертни демонстрации. Това прави бота по-добър в решаването на специализирани задачи в сравнение с по-общите като предназначение платформи като ChatGPT.

Данните на отделните пациенти се криптират и всеки клиент на Med-PaLM 2 има пълен контрол над тях.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

Детайли: От месец април ботът се използва в реномираната болница Mayo Clinic. Според първите резултати от пробите той все още показва някои стандартни за AI недостатъци като неточности и включване на излишна информация в отговорите. "Всички лъжат", както би отбелязал д-р Хаус.

Когато обаче става въпрос за правилно разбиране на подадената информация и предлагане на консенсусно подкрепени решения, Med-PaLM 2 се справя на нивото на истинските лекари.

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Бързата инвазия на технологиите притесни администрацията на Джо Байдън

Какво следва: Според Google новият бот ще е особено полезен в държави с "по-ограничен достъп до медици". Според старши директорът по изследователската дейност на Google Грег Коради Med-PaLM 2 "отива на местата в здравеопазването, където AI може да е полезен и ги разширява десетократно".

В същото време, той отбелязва, че не би желал ботът да се грижи за здравето на семейството му. "Никога не вярвайте на докторите", казва д-р Хаус. Това включва и тези, направени от нули и единици.