Учени от Курчатовския институт са разработили устройство за извличане на проби от почва - от седиментни скали (реголит) или късчета лед по време на проучване на Луната, планети или комети. Разработката може да се използва за добив на вода от реголита на повърхността на Луната за снабдяване на ракети с ядрени двигатели или лунни обитаеми станции, пише в последния Бюлетин за ядрена енергетика.

Компактните габарити на устройството му позволяват да бъде доставено на Луната с помощта на една ракета-носител. То може да се управлява от Земята или от окололунна орбитална станция.

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Бустер, който изведе сателит на NASA преди 7 години, ще удари спътника на Земята в началото на март

Оборудването ще бъде луноход с колела. След доставянето му на Луната то ще бъде насочено към кратер или пещера на сянка и след взимането на пробата ще бъде преместено на слънце. Загретият реголит ще образува пара, която във вид на конденз ще запълва контейнер. След като бъде запълнено с вода, устройството ще бъде доставено в базата.

Предлаганото устройство при 10% съдържание на вода в реголита за 1 рейс ще запълва изцяло резервоара за вода в продължение на един месец.

Японска компания планира кацане на Луната през 2022 година

Японска компания планира кацане на Луната през 2022 година

ispace иска да превозва товари между Земята и нейния спътник

Група от 3-10 лунохода могат да осигурят работата на лунна обитаема станция и зареждането на кацащи на Луната ракети.