Японската компания ispace продължава уверено с плана си да кацне на Луната до края на 2022 — година, пълна с големи амбиции и упражнения, които ще покажат колко скоро хората ще се завърнат на лунната повърхност, пише The New York Times.

Ако планът на токийската компания успее, той ще представлява първото успешно кацане на Луната от японски космически кораб. Но когато кацне, може да се окаже, че там вече има посетители от Русия и САЩ. На Луната е и Yutu-2, китайски роувър.

През 2022 г. има и подготовка за мисии, които ще достигнат орбитата на земния спътник. NASA Artemis-1 ще изпробва американските технологии, които трябва да заведат астронавти на Луната, а Южна Корея също планира да достигне орбита.

Други страни също имаха надежди да достигнат Луната през 2022 г., но изостават. Индия планираше роботизирана мисия през тази година, но в крайна сметка новият срок е средата на 2023 г.Японският M1, който ще кацне на Луната тази година, е с размера на малка вана. В момента той се сглобява в Германия в завода на Ariane Group, европейският партньор на компанията. Същия производител глоби ракетата, която наскоро изстреля телескопа James Webb. Ако и последните тестове през април минат успешно, M1 ще бъде транспортиран до космическия център "Кенеди" във Флорида, където ще бъде изстрелян с една от ракетите на SpaceX.

Такеши Хакамада, основател и главен изпълнителен директор на ispace, заяви във вторник на пресконференция, че целта е излитането да бъде осъществено в края на годината. Космическият апарат ще прекара в Космоса 3-4 месеца, тъй като ще лети по-заобиколна траектория, за да пести гориво и да увеличи максимално размера на товара, който може да занесе.

ispace набра над $90 млн. през 2017 г. и планира да развива бизнес с пренос на товари на правителства, институти и частни компании до Луната.

Първите клиенти включват японската космическа агенция, която иска да изпробва малък роувър, който може да променя формата си спрямо терена, както и космическата програма на Обединените арабски емирства, която също ще прати собствен робот.

Първата мисия, М1, цели да демонстрира способностите на компанията. Втората, която ще се проведе през 2024 г., ще носи собствения роувър на ispace, който ще изследва лунния терен.

Две американски компании също искат да достигнат Луната преди края на годината: Astrobotic и Intuitive Machines of Houston.