Иновативният космически кораб New Shepard на Blue Origin – суборбиталната ракета за многократна употреба, предназначена да превозва пътници извън атмосферата на Земята за кратки разходки в Космоса, завърши втори тестови полет в понеделник. Това е първият опит, който включва напълно успешно приземяване на капсулата за екипаж и на бустера, обяви основателят на Amazon Джеф Безос, цитиран от СВS Nеws.

„Виждали сте да излизат много ракети, но никога не сте виждали някоя да се приземява. Тази ракета е за многократна употреба. Тя променя играта, защото напълно променя структурата на разходите на пътуването в Космоса”, заяви Безос, който е собственик на компанията за разработване и производство на ракети Blue Origin.

Той самият няма търпение да лети в космическото пространство, когато тестовата програма е завършена и Blue Origin започне да превозва клиенти, които си плащат „след няколко години”. Според него такива полети могат да започнат до приблизително две години.

В понеделник от площадката на Blue Origin за изстрелване на ракети новият двигател BE-3 е изстрелял New Shepard отвъд гъстата по-ниска атмосфера, достигайки скорост, която е 3,72 пъти повече от тази на звука.

Капсулата за екипаж след това се отделила и се издигнала на височина от около 100 км, общопризната за „границата” на пространство, преди да се спусне рязко обратно към Земята. На върха на балистичната си траектория превозното средство било в безтегловност за няколко минути.

При завръщането в атмосферата капсулата усетила около пет пъти силата на земната гравитация преди да се разгънат нейните стабилизиращи изтеглящи парашути. Космическият кораб се върнал 11 минути след излитане.

Бустерът New Shepard пък достигнал максимална височина около 120 м под капсулата. След това изпуснал опашката към мястото за кацане при вятър със скорост 119 м/ч.

По време на първия тестови полет на 29 април капсулата направи успешно спускане с парашут, но бустерът се разби на Земята заради хидравличен проблем.

Този път и двете системи работили нормално. Джеф Безос обяви, че през следващите няколко години ще продължат с много методическа програма за изпитване.

Илон Мъск, основател на SpaceX и главен дизайнер на по-мощния орбитен бустер Falcon 9, поздрави Безос и Blue Origin за успешния тестов полет New Shepard.

В поредица от публикации в Twitter обаче Мъск цитира продължаваща изпитателна програма на компанията му за вертикално излитане и кацане (VTOL) и по-високите технически предизвикателства при връщането на ракета след тласкането на полезен товар в орбита. „Джеф трябва да не е наясно, че суборбиталният полет на SpaceX започна през 2013 г. Орбитално кацане върху вода 2014 г. Следва орбитално кацане на земя”, добави Илон Мъск.

Той смята, че суборбиталните полети до границата на Космоса трябва да достигнат скорост от около 3 Max, докато пращането на сателит на високи орбити изисква скорост от около 20 пъти по-голяма от скоростта на звука.

„Едно от хубавите неща на това превозно средство е, че може да лети автономно. То е нещо като летящ робот. Корабът може сам да полети в Космоса, да се върне и да се приземи, така че не се налага да поставяме пилот под риск по време на тестовата програма. А когато сме напълно уверени в него, ще започнем да возим хора в Космоса”, каза още Джеф Безос. Цената на полета обаче ще стане известна след не по-малко от година.