Снимките, които публикуваме ежедневно в социалните мрежи, могат да са знак за депресия. Това откриха учени от САЩ, които твърдят, че именно филтрите, които използваме, за да разчупим изображението, всъщност говорят за психичното ни здраве.

Така социалните мрежи се превръщат в източник на информация за менталното ни благополучие, пише CNN Money.

Изследователи от Харвардския университет и висшето учебно заведение във Върмонт стигнали до извода, че анализ на снимките в социалната мрежа, може да помогне за диагностицирането на подобни състояния.

За да подкрепят твърдението си, учените изследвали около 13 000 снимки на 166 дали съгласието си да участват в експеримента потребители на Instagram. Някои от участниците дори били клинично диагностицирани с депресия.

Данните, въведена в компютърната система, показали, че хората, които масово ползват филтри, правещи снимките с намалена яркост и изпипани в черно-бяла стилистика, страдат от депресивност и тревожност.

Алгоритъмът успял правилно да идентифицира 70 процента от случаите на депресия.

В същото време любителите на разчупените снимки в Instagram, които масово са използват филтър за повече яркост и цвят, нямат подобен проблем и тяхното психично здраве е съвсем нормално.

Изследването може да послужи за по-бързото диагностициране на психични разстройства при пациенти, като по този начин ще помогне на специалистите да започват терапиите си навреме.

По-рано през годината изследователи от компанията Microsoft откриха, че историята на търсенията ни в Мрежата понякога може да предскаже, се човек ще бъде диагностициран с рак на панкреаса.