Alphabet e корпорацията майка на Google. Освен технологичният гигант, компанията има и отдел, който се бори с проблемите пред човечеството - Verily.

Google заедно с Verily успя да завърши една от най-обещаващите си технологии, пише CNBC. Това е медицинска програма, която заснема ретините на човек, за да открие две опасни заболявания - диабетна ретинопатия и диабетен макулен едем, които могат да доведат до пълна слепота. Иновацията има подгрепата и използва техника от производителя на оптика и електроника Nikon.

Около 347 милиона души страдат от диабет по целия свят. А тези две състояния са едни от основните причини за слепотата при възрастните пациенти. Милиони хора, които имат едно от двете заболявания не се лекуват правилно, особено в малките населени места.

След години изследвания, най-накрая от Verily намериха решение. Технологията вече се използва в медицински център в Индия. Продуктовият мениджър на Verily Съни Вермани уверява, че алгоритмите на програмата са разработени съвместно с очни специалисти. Изобретението на двете компании, част от Alphabet вече има одобрението на европейските регулатори и иновацията може да се изролзва в реална среда.

Само диабетната ретинопатия засяга около 40% - 45% от хората с диабет и често води до загуба на зрението. Технологията може да открие признаците на заболяването, сканирайки снимка на очите. Това помага на лекарите да сортират най-застрашените пациенти и в последствие да поставят диагноза и да назначат лечение.

Verily и Google не случайно избират Индия, където предоставят първия продукт. Страната има недостиг от над 100 000 очни специалисти. Следващите медицински съоръжения ще бъдат предоставяни в страни, където също има недостиг на лекари или бум на заболяването.