Състезанието за космически туризъм вече се е на много високо ниво, но една компания се надява да създаде нова ниша като "единствения въглеродно неутрален начин" за пътуване до "ръба" на Космоса.

Компанията от Флорида Space Perspective планира да предлага на пътниците суборбитални приключения в капсула под налягане, "окачена" на огромна високотехнологична версия на балон с горещ въздух. Космическия кораб се казва Neptune.

Капсулата, която ще е закачена на космическия кораб е със сферичен дизайн, който позволява на пътниците по-добра гледка, както предимството на безопасността, че е оптимален за натиск.

360-градусовите панорамни гледки са осигурени "най-големите някога патентовани прозорци" spored Space Perspective. Други подобрения включват патентован конус за гладко и безопасно кацане във вода в морето, пише CNN.

По отношение на мащаба, компанията сравнява капсулата с размера на "голяма балконска каюта на круизен кораб", докато балонът е около 509 000 кубически метра толкова голям, че футболен стадион може да плува в него спокойно.

Захранван с водород

Преди да се заемат с този бизнес, основателите на Space Perspective Джейн Пойнтър и Табер МакКалъм са проектирали системите за въздух, храна и вода за космическата база Biosphere 2, в която са живели две години.

Претенциите на компанията за нулеви емисии се основават на факта, няма да използват високоенергийни ракети за излитане в Космоса.

Както знаем обаче в света има недостиг на хелий. Той е в ограничени количества и е необходим за критични медицински приложения. Затова космическият кораб Нептун използва водород. Космическият кораб може да се използва многократно.

"Векове работа по развитието на балона и парашута показват, че летенето с балон е най-простото, най-безопасното и най-чистото решение". Капсулата и Space Balloon винаги остават свързани и условията за излитане и кацане винаги са под наш контрол.", казва МакКалъм в изявление.

Снимка 582341

Източник: spaceperspective.com

Звучи интересно, но колко ще струва?

Билетът ще струва $125 000. Space Perspective има за цел да започне да превозва групи от до осем пътници на шестчасови полети до края на 2024 г. Това обаче може да се случи и по-рано.

Тъй като не напуска земната гравитация, няма да се изисква специализирано обучение и пътниците ще могат да се разхождат из пространството на капсулата. Компанията твърди, че качването на космическия кораб ще бъде толкова просто, колкото на самолет.

Пътуванията ще включват двучасово изкачване. След това следват още два часа, за да могат пътниците да се насладят на гледките от кабината, преди космическият кораб да направи своето двучасово спускане към океана. Пътуването до брега ще бъде с кораб.

Снимка 582342

Източник: spaceperspective.com

На борда ще има Wi-Fi, така че пътниците да могат да предават на живо изживяването си за хората на Земята, а също така ще има камери на борда, документиращи целия полет и връщането. Сателитните изображения и 360-градусовите камери също ще направят възможно увеличаването и намаляването на резолюцията.

Както вече стана ясно билетите са по 125 000 долара на човек, но интерес има-Space Perspective обявява, че вече са продадени близо 900. Вече приемат резервации за 2025 г. и след това. Клиентите на компанията могат също да плащат чрез криптовалута, което би трябвало да се хареса на потребители, които не са склонни да рискуват.