Натрият, металът, от който има значително по-големи залежи в света от тези на литий, може да се превърне в новия най-важен елемент в производството на батерии. Това смятат експертите от японския Nagoya Institute of Technology, пише специализираният сайт OilPrices.

В подробно проучване се твърди, че екип от изследователи от института са намерили начин да заменят лития с натрий, като вторият има по-големи по размер йони и може да гарантина по-дълъг живот на батериите.

От доклада става ясно, че японските специалисти са открили натриево съединение, чиято кристална структура може да бъде използвана в производството на батерии. В допълнение експертите твърдят, че на новото поколение батерии ще им е необходимо по-кратко време за зареждане, отколкото на литиево-йонните, а животът им ще бъде по-дълъг.

Има обаче една пречка, която е била открита при тестовете на съединението Na2V2O7. При последния етап от зареждането, то започва да се разрушава. По този начин оптималният капацитет за зареждане е едва 50%. Екипът от учени, ръководен от Наото Танибата, сега ще работи по намирането на решение на този проблем.

Това не е първият път, когато е тествана възможността за заменяне на литиево-йонните с натриеви батерии. През миналата година екип от австралийския University of Wollongong обяви, че е открит начин производството на натриеви батерии да не е толкова скъпо.

Тогава те представиха идеята за използване на съединение с много други елементи, с които разходите за производство се намаляват значително.

По-късно изследователите представиха пилотен проект за използването на натриево-йонни батерии в изграждането на помпена станция за отпадъчни води в Сидни. Батериите все още не са инсталирани, така че тяхната ефективност тепърва предстои да бъде тествана.