Хиперзвуковото пътуване може да звучи като феномен, изваден от научната фантастика, но скоро той може да се превърне в част от реалния живот. Поне ако стартъпът Venus Aerospace реализира обещанието си полетът от Лос Анджелис до Токио да трае един час.

Компанията, която набра инвестиция в размер на 3 млн. долара през март, както припомня от Zero Hedge, работи по направата на пътническия самолет Max 12, който трябва да е способен да революционизира пътуването. Идеята е апаратът да се издига почти до космоса, тласкан от ракетни ускорители. Това е и характеристиката, която разграничава хиперзвуковото пътуване от конвенционалното такова. След като се върне обратно в атмосферата, самолетът ще може да каца на всички конвенционални летища.

Самата компания е основана от двама бивши служителина Virgin Orbit - Сара Дъгълби, стартов инженер, и съпругът ѝ Андрю, който се занимава с разработки в сферата на изстрелването, полезния товар и задвижването.

"На всеки няколко десетилетия хората се опитват това", казва Андрю Дъгълби пред Bloomberg. "Вече мечтата за хиперзвукови глобални пътувания е достижима, заради новите ракетни двигатели и хиперзвукови технологии. Този ​​път ще работи."

От семейството изтъкват, че техният космически план има по-ефективни двигатели, крила, колесници и реактивни двигатели, които му позволяват да излита като търговски самолет.

Тестовете на самолета ще се проведат през това лято, когато ще се изпитват три конфигурации на летателния апарат. Изпитателният период вероятно ще е изключително дълъг, преди да се разреши на подобна технология реално да превозва пътници. Според експерти в отрасъла, той може да отнеме над десетилетие.

Ако технологията сработи, от Venus Aerospace ще трябва първо да реши дали самолетът е за търговска или военна употреба. Трябва да се има предвид, че до момента стартиращата компания вече е получила безвъзмездна помощ за научни изследвания от ВВС на САЩ.

Въпреки това г-жа Дъгълби предполага, че хиперзвуковият самолет ще е за "обикновени хора".