Днес, когато се внедряват все повече технологии, за да се улесни работният процес, се стигна до въпроса: дали те ще вземат превес над човека и трудовата му заетост?

Изпълнителни директори на корпорации и политици са наясно, че ще се сблъскат с автоматизацията на труда и масовото навлизане на изкуствения интелект, като работна сила. Хората обаче, които изследват въпроса от години, имат по-различна представа колко мащабни ще са промените, пише Recode.

Изследователи от Citibank и от университета Оксфорд са стигнали до извода, че 57% от професиите в 36-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включително и САЩ са изложени на висок риск от автоматизация през следващите няколко десетилетия. Друго проучване на икономисти от ОИСР е установило риск само за 14% от сегашните професии. Въпреки че се създава противоречие, тези проценти се равняват на стотици  изменени или закрити професии, засягащи милиони хора.

Технологиите, от друга страна, създават много работни места или променят естеството на вече съществуващи такива. Сериозен обаче е проблемът за трудовите позиции, които технологиите ще изместят. Всеки освободен човек ще трябва да си намери нова работа и доста често това ще бъде в коренно различна сфера.

По-рано тази година проучване на MIT Technology Review анализира и състави десетки прогнози от изследователи, като McKinsey Global Institute и Gartner and the International Federation of Robotics.

Това, че технологията съществува, не означава, че ще бъде приложена

Въпреки функциите, които имат технологиите и достъпността им днес, няма гаранция, че те ще бъдат внедрени веднага. Пример за това са автомобилите със самоуправляващи се системи. Те могат да оставят без работа около 5 млн. души в САЩ, но има доста време преди да се направят тези промени. Това e казала Гленда Кунтини, главен икономист в организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пред Recode.

Някои професии включват редица задачи и изискват мултифункционалност. С работата на сервитьора, роботът ще може да се справя отчасти. Ще взима, поръчки и плащания и ще е способен да сервира, но не би могъл да се справи с ядосани клиенти и извънредни ситуации.

Данните не са достатъчно надеждни, те показват това, което вече знаем

"Няма как да сме сигурни, че сме обхванали всеки аспект от дадена професия и ни се налага да продължим с анализите.", признава Карл Бенедикт, икономист от Оксфордския университет.

Начинът, по който от Оксфорд са провели изследването е като са направили списък със стотици работни длъжности и са попитали група от машинни инженери да направи своите прогнози дали и колко от тези позиции ще бъдат компютъризирани. Те са сигурни само за 70 от общо 702 професии, където човешкият труд ще бъде изместен от технологиите.

Икономистът Джон Кинси публично съобщи, че до 2030 г. грандиозните инвестиции в технологиите ще доведат до безработица и ще работим по 15 часа на седмица. Според него това е позитивна промяна за света, понеже най-сетне човекът ще има повече свободно време. Но тези твърдения изглеждат доста преувеличени, тъй като продължителността на работната седмица в Щатите не е променяна от 70-е години на миналия век.

Заради постоянната стагнация на заплатите и покачващите за разходи за живот през изминалите десетилетия, повечето хора все още трябва да работят толкова часове, колкото преди, за да свържат двата края.

Кинси признава, че и най-опитните грешат, тъй че това са просто прогнози, на които не трябва да разчитаме изцяло.