Космическата индустрия е в ключов момент за изпълнение на целта да се изстреля ракета, която да бъде почти изцяло отпечатана на 3D принтер.

Космическият стартъп Relativity Space, който е базиран в Лос Анджелис, проведе поредица от тестове през декември, използвайки 3D-отпечатан резервоар. Тестовете - компанията излагаше резервоара на все по-голямо налягане, докато не се спука.

"Доста сложна работа е да се покаже, че материалите действително работят и производственият процес всъщност работи", заяви изпълнителният директор на стартъпа Тим Елис пред CNBC.

Как космическата индустрия за $400 млрд. се подготвя за коронавируса?

Как космическата индустрия за $400 млрд. се подготвя за коронавируса?

Забавянията по график в космическия бизнес не са новост, но сега ситуацията е различна

Елис обясни, че "въпросът е да разберем на какъв натиск съдът действително ще държи". Докато тестовият резервоар беше пет пъти по-малък от този, който е планиран да бъде използван за ракетата Terran 1, той е структурно представителен за натиска и стреса, които ще изтърпи по време на изстрелването.

Тестовете за натиск помогнаха на компанията да провери амбициозния си подход към изграждането на ракети с помощта 3D-печат, както и материалите, които използва. Елис казва, че резервоарът се е спукал с около "10% повече от изискванията с коефициента на безопасност", необходими за изстрелването.

По думите му това е достатъчно за цялото ракетно превозно средство. Сега компанията разполага с две години, за да започне да произвежда компонентите по-бързо.

Снимка 480627

Източник: Relativity Space

Relativity отбелязва напредък, въпреки кризата около новия коронавирус. Плановете за ракетната разработка на Relativity остават непроменени на фона на сегашното положение, което води до закъснения в космическата индустрия. Въпреки че програмата за тестване на ракетните двигатели на компанията е забавена поради факта, че Stennis центърът на НАСА е затворен, Елис каза, че цялостната дейност на компанията продължава напред.

Това се дължи до голяма степен заради уникалния подход на Relativity при производството. "Има само по-малко процеси и по-малко стъпки по веригата на доставки, защото почти всичко е направено от много ограничени суровини, като цялата ни ракетна структура. Всички двигатели и останалите компоненти на спомагателната структура обаче са направени от само две суровини, така че това е много проста верига за доставки", допълни директорът на стартъпа.

По думите на Елис Relativity е в наистина добро парично положение, за да устои на кризата. През октомври компанията събра 140 милиона долара вложения. Инвеститорите включват Social Capital, Playground Global, Y Combinator, Bond Capital, Jared Leto и Mark Cuban.

Компанията не планира съкращения и продължава с наеманията дистанционно чрез Zoom.

"В момента имаме по един човек в сграда, работещ с 3D-принтерите", допълва Елис.

Как ще се "захранва" космическата надпревара за трилиони долари?

Как ще се "захранва" космическата надпревара за трилиони долари?

Развитието на новите технологии може да отключи безкраен икономически потенциал пред човечеството

Елис допълни, че е съгласен с анализа на изпълнителния директор на Rocket Lab Питър Бек, който твърди, че финансирането по време на кризата трябва да бъде приоритетно за компаниите, които строят космически кораби, а не тези, които строят ракети.

Relativity изгражда структурите от "първи етап" за своята ракета Terran 1, за която Елис казва, че ще съчетае с двигател в пълен размер върху вече изградената структура на ракетата във "втория етап" на проекта. Следващият основен етап ще бъде "интегриран тестов етап" по-късно тази година.

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Вече се подготвят мисии за чистене на отломките от Космоса