Противно на общоприетото схващане, справянето добре в училище не е показател за изключителен ум. Много от най-надарените умове в историята на човечеството са били изключително лоши ученици, но това не им е попречило да насочват умствените си способности в правилната посока и да покажат на света на какво наистина са способни.

Малко хора знаят, че Алберт Айнщайн не е сред най-способните ученици в гимназията, защото той не възприема системата за механично запаметяване на материала, която се корени в онези дни. Например, искали са да прехвърлят Нютон в специализирано училище във връзка с проблеми с ученето. В същото време повечето научни постижения днес се основават на основни принципи, описани или открити от Нютон и Айнщайн. Последният, между другото и до ден днешен е най-известният учен в света.

По-долу ще разкажем за девет личности, подбрани от menslife.com, с невероятни интелектуални способности, едни най-умните хора в историята, които са допринесли значително за интелектуалното развитие на човечеството.

Снимка 336831

Източник: Wikipedia

Александър Велики

Човек, пожертвал хиляди човешки животи в опит да завладее Персия. Защо го наричат "велик" и "умен"? От 13-годишна възраст Александър е възпитаван от великия мислител Аристотел. Осъзнавайки, че той е наставник на бъдещия владетел и носи огромна отговорност, учителят се фокусира върху изучаването на политиката, етиката и философията. Да се определи нивото на интелигентност и изобретателност на Александър е възможно косвено, благодарение на доверието на баща му, който предава на сина си юздите за управление на Македония, когато той е едва на 16 години. Младият принц умело потиска бунта в столицата и 2 години по-късно отново действа като успешен военноначалник, командвайки лявото крило на македонската армия в битката при Херонеа.

Снимка 458339

Източник: GettyImages

Микеланджело

Микеланджело Буонароти винаги се е стремял към изключителното. Той е бил отличен познавач на човешката анатомията, благодарение на което успя да постигне поразителна коректност на рисунката. Художникът наистина няма съперници във възвишеността на образа, смелостта на движението и величието на формите, на умението му да изобразява голо тяло може да завижда всеки майстор. Конкурентите винаги са смятали живописната техника за слабото му място, но Микеланджело доказа обратното. Принуден да поеме най-сложната картина на тавана на Сикстинската капела, само за 22 месеца той сам създава огромен шедьовър, който провокира изненадата на всички. "Сътворението на Адам" и "Страшният съд" са признат за най-успешните композиции по отношение на майсторството на рисуването, драмата, смелостта на мисълта, както и разнообразие от голям брой фигури в най-трудните и неочаквани пози. Също така, неговата слабост е архитектурата, но в нея, бидейки самоук, Микеланджело демонстрира собствения си гений.

Снимка 267383

Източник: Wikipedia

Леонардо да Винчи

Художник, учен, музикант, изобретател и писател - всички тези личности се разбираха добре в един човек. Да Винчи перфектно овладява всичко, което е предприел, започвайки с рисуването и завършвайки с 3D моделиране. Перфектно доказателство за това са многото спиращи дъха картини, включително известния портрет на Мона Лиза, както и прототипът за първия хеликоптер, проектиран от самия Леонардо.

Снимка 595500

Източник: flickr

Томас Едисън

Човекът, който ни даде електрическата крушка! Въпреки че изобретението му се основава на научната работа на Никола Тесла, все пак идеята за създаване на електрическа лампа и нейното въплъщение в действителност принадлежи на Едисън. Той наистина даде възможност на човечеството да използва светлината по всяко време на деня и затова искрената благодарност е най-малкото, което този изобретател заслужава.

Снимка 230308

Уилям Шекспир

Няма човек на света, който да не би чувал за Шекспир - английският поет е признат за най-великия англоговорящ писател и за най-добриия драматург в човешката история. Не се знае много за живота му, но остава фактът, че сюжетите на пиесите на Уилям служат като източник на вдъхновение не само за режисьорите на драматичните театри, но и за голям брой композитори и филмови режисьори. Като цяло, по време на живота си, Шекспир пише 36 пиеси, многократно променяйки естеството на характера на собствените си произведения.

Снимка 595497

Източник: Wikipedia

Галилео Галилей

Този човек буквално ни даде очи, за да погледнем нагоре към небето и да видим много повече от мигането на звездите. Галилео е изобретил телескопа, чрез който човечеството откри много скрити тайни на Вселената, само малък процент от които са достъпни за нас днес. Италиански физик, механик, математик, астроном и философ, Галилео има огромно влияние върху науката на своето време; Неговите открития формират основата на съвременната система на военно разузнаване.

Снимка 291721

Източник: GettyImages

Стивън Хокинг

Това е най-младият герой от нашия списък, единственият, който до съвсем неотдавна бе наш жив съвременник. Стивън е гений от най-висок ранг: той успява да докаже повечето теории на Айнщайн. Научните трудове на последния отдавна са обект на противоречия, защото много от идеите му просто не могат да бъдат доказани. Когато Хокинг комбинира квантовата теория с общата теория на относителността, той доказва, че всичко е свързано с ограниченията на ума, а не с възможностите. Стивън изучава подробно теорията за произхода на света в резултат на Големия взрив и теорията за черните дупки.

Снимка 289514

Източник: Wikimedia Commons

Исак Нютон

Математик по дефиниция, този човек ни даде основите на физиката, които в момента се използват за извършване на най-сложните експерименти. Законът за универсалната гравитация е открит от него - легендата за ябълка, паднала върху главата на учения, не е чута само от наистина изостанал човек. В допълнение, на своя сметка Нютон има трите основни закона на механиката, без които класическата физика е немислима.

Снимка 410585

Източник: GettyImages

Алберт Айнщайн

Без съмнение, първото място на нашия връх принадлежи на Алберт Айнщайн - един от най-умните хора, които някога са живели на тази планета. Съществува мнението, че мозъкът му е бил развит с 4% повече от мозъка на средностатистическия човек. Малко "луд" и наистина посветен на своето дело, Айнщайн бързо става известен като най-умния и влиятелен учен на 20-ти век. Гениалният физик става един от основателите на съвременната теоретична физика, за което е удостоен с Нобелова награда през 1921 година.