Идеята за истински летящи коли може да не остане само абстрактна мечта, а да се превърне в реалност. И точно това се опитват да кажат от Uber в свой доклад, публикуван в четвъртък.

От най-успешния старт-ъп твърдят, че такива возила могат да се появят през следващото десетилетие. От компанията посочват, че за този период те могат да пуснат линия от електрически летящи автомобили, които ще отлитат вертикално и ще развиват скорост до 320 километра в час.

Ръководството на Uber не планира да разработва подобни коли самостоятелно. Платформата за споделени превози обаче иска да си партнира с държавния и частния сектор, за да развива тази стратегия.

Снимка 259873

Експерти обаче посочват, че пред осъществяването на концепцията има много препятствия, като големите разходи, необходимостта от въвеждане на регулации и приемането от страна на обществото.

Те смятат, че Uber рисуват доста оптимистична картина за бъдещето на летящите автомобили, при която превозите с тях ще струват не много повече, отколкото услугите на компанията в момента, пише CNN Money.

"В краткосрочен план такава технология би била екзотична и доста скъпа", коментира Брандън Кени, който е шеф на фирма, предлагаща полети с хеликоптери.

Заедно с това, ако бъдат пуснати подобни услуги, обучението и заплатите на пилотите ще бъдат доста по-високи.