Гигантът Google обжалва постановление, в което се твърди, че е нарушил руските закони за конкуренцията, тъй като е преинсталирал някои приложения на Android в телефоните.

Федералната антимонополна служба на Русия обяви, че компанията е злоупотребила с господстващо положение, като е изискала мобилните фирми на инсталират приложенията, предаде BВС.

Приложения за YouTube и фотографските и картовите услуги на Google са в центъра на спора.

От компанията обявиха, че никой оператор не е бил принуждаван да инсталира приложенията и е имало голяма конкуренция за услугите ѝ.

Антимонополният орган даде срок на Google до 18 ноември да промени договорите с фирмите за телефони, така че приложенията да не са облагодетелствани. Компанията можеше да бъде наказана с глоба до 15% от приходите си за 2014 г. в Русия, ако не промени практиката си.

Google обаче не се съобрази с решението и публикува коментари в официалния си руски блог, за да обясни причините за това.

„Възнамеряваме да обжалваме решението в съда и да обясним защо вярваме, че е неоснователно”, се посочва в изявлението. Компанията излага пет причини защо смята, че няма достатъчно доказателства, че собствените ѝ приложения за Android са получавали по-благосклонно отношение. От Google твърдят, че никой производител не е бил длъжен да инсталира приложенията им, а някои са решили да подминат софтуера на компанията от устройствата и вместо това да добавят свой.

Според технологичния гигант лекотата, с която приложенията могат да бъдат инсталирани на телефони, работещи с операционната система Android, и огромният брой конкурентни програми означават, че има изобилстваща конкуренция на руския пазар.