Технологичните гиганти Google и Apple да плащат по-високи данъци в Русия, а операционната система Windows на американската компания Microsoft да бъде премахната от компютрите на работещите в държавната администрация. За това настоява новият първи интернет съветник на руския президент Владимир Путин – Герман Клименко.   

„Ние отглеждаме кравата, която те доят“, посочи експертът в интервю, цитирано от Bloomberg.

По неговите думи по-високите данъци за Google и Apple ще осигурят повече свободно пространство за действие на местните им конкуренти Yandex и Mail.ru. Това предложение на Клименко е в съответствие с политиката на повечето европейски държави, които се опитват да си осигурят по-големи приходи от интернет корпорациите.

Идеята е да бъде въведена допълнителна данъчната тежест за технологичните компании в рамките на 18% под формата на ДДС върху приходите им. В резултат на тези мерки Москва може да получи близо 4 милиарда долара, като приходи в държавната хазна.

За въвеждането на тази промяна вече има изготвен законопроект, който ще се отнася за всички чуждестранни фирми, работещи в тази сфера. Подобно ДДС в момента плащат руските фирми, но не и тези от чужбина.

„Когато купите приложение от Google Play или App Store където и да било в Европа, ДДС се начислява на мястото на плащане, но не и тук в банановата ни република“, коментира още в интервюто Клименко.

Междувременно миналата седмица европейският комисар за конкуренцията Маргарете Вестагер обяви, че може да започне разследване срещу Google по отношение на дадени данъчни споразумения.

Тази новина дойде след като говорителят на шотландската национална партия Стюард Хози призова в свое писмо за подобни действия спрямо фирмата.

Информацията за възможно разследване дойде в отговор на особения данъчен режим, с който се ползват от Google във Великобритания и някои други държави.