Технологичната компания Microsoft потвърди опасенията, че няколко потребители на Windows са станали жертва на хакерска атака по-рано през месеца.

Ударът е нанесен от ловки виртуални пирати, специализирани в подобни пробиви, което предизвикало технологичния лидер да направи Windows по-защитен.

Американската компания, специализирана в разработката на софтуер и компютърни технологии, обяви, че бъгът е наскоро открит от Google. А хакерите са успели да се промъкнат през задната врата, възползвайки се от слабите звена в операционната система.

Във връзка със ситуацията Microsoft обяви плановете си да направи Windows по-защитен, като пусне ъпдейт на продукта си на 8 ноември, пише CNN Money.

В края на октомври екипът по сигурност на Google обяви, че е открил грешка в системата, която уязвимост не е срещана преди и е опасна за защитата на компютъра. След това Microsoft реши да актуализира продукта си.

От Google изтъкнаха, че използването на браузъра Chrome може да блокира опитите за пробив чрез пролуките в системата, които могат да позволят контрол над компютъра.

"Грешката може да се използва като част от по-мащабна атака, за да се поеме контрол над цялата система" коментира главният изпълнителен директор на компанията Luta Security Кейти Мосорис.