Колкото и невероятно да е за Gen Z и по-малките от тях, онлайн комуникация е имало и преди епохата на сторита, reel-ове, 4K видео и 64-мегапикселови снимки. Преди има-няма 3 десетилетия даже едно просто написано hi! беше повод за вълнение - защото е дошло от другия край на света във време, в което все още разстоянията се чувстваха огромни. В епохата на аналоговите домашни телефони и висящите над блоковете кабели за телевизия, една маргаритка на компютърния екран беше основният инструмент за общуване със света.

Да, става дума за ICQ. Да, бяхме забравили какво означават тези три букви. Да, наскоро стана ясно, че окончателно спира съществуването си. Нека си припомним историята на приложението, което в голяма степен е "виновно" както за съвременните чат платформи, така и за социалните мрежи.

Откриха причината за глобалния срив в ICQ

Откриха причината за глобалния срив в ICQ

Най-популярната система за обмен на съобщения в реално време е възстановена напълно

Началото е през ноември 1996 г. След само два месеца разработка, израелската компания Mirabilis пуска една необичайна програма за Windows 95. Концепцията за компютърен чат даже тогава на около 20 (ако не и повече) години, но към онзи момент все още говорим най-вече за разпилените и несвързани помежду си IRC сървъри ("мирката" е тема за друга статия, филм или книга...). ICQ за първи път създава централизирана услуга с фокус върху личните съобщения.

За целта всеки потребител получава номер, подобно на телефонните. По-нататък "указателят" започва да се съхранява на сървърите на ICQ, което прави възможно ползването на програмата на няколко машини.

Популярността ѝ расте главоломно без никакви сериозни маркетингови разходи и през юни 1998 г. гигантът AOL се съгласява да плати за нея общо 400 млн. долара. Внедрени са реклами в клиентските приложения, но освен това и много екстри като анимирани стикери и игри. По времето на AOL потребителите се увеличават десетократно, през 2001 г. те са вече над 100 млн.

Оказва се, обаче, че това е пикът за ICQ. Внедряването на нови и нови функционалности правят програмата тежка и нестабилна, а освен това тя има редица недостатъци. На първо място, съобщенията не са надеждно криптирани и това поставя в риск кореспонденцията на потребителите. Спамът е повсеместен.

На второ място - така и не се намира екип от разработчици, който да се осмели да "преоткрие" ICQ. Това се оказа особено голям проблем, защото груповите разговори, аудио/видео чатовете и т.н. изглеждат като "кръпка" върху основната функционалност - размяна на текстови съобщения. Проблемът е, че през 2005-2006 г. потребителите вече имат по-бързи компютри и интернет връзки и искат повече мултимедия.

Продават и ICQ?

Продават и ICQ?

AOL иска 300 млн. долара за услугата за онлайн комуникация

Така ICQ започва да залязва, като например у нас масовата миграция беше към смятания за по-сигурен и определено по-добре работещ за гласова и видео комуникация Skype.

След дебюта на iPhone през 2007 г. за стратегическите отдели на големите компании е очевидно, че бъдещето е на мобилните телефони. Към онзи момент ICQ вече е напълно неконкурентно приложение и AOL го продават на Digital Sky Technologies на Алишер Усманов за 187,5 млн. долара. Това с днешна дата изглежда странно, но всъщност даже след залеза си на Запад чат програмата остава много популярна в Русия и ОНД. Толкова популярна, че дълги години най-добрият начин за използване на ICQ всъщност е чрез руския алтернативен клиент QIP.

Digital Sky се прекръстват на Mail.Ru Group, а след това - на VK, като насочват усилията си през следващите години програмата да се наложи на мобилния пазар. Парадоксално, но през 2021 г. ICQ отново става хит - в Хонконг. След промяна в политиките на WhatsApp под натиска на властите, много онлайн потребители вземат ироничното решение да се върнат към ICQ. Резултатът - 35-кратен скок на изтеглянията.

Подаваме сигнали за интернет престъпления по ICQ

Подаваме сигнали за интернет престъпления по ICQ

За бърза реакция срещу хакерски атаки.

За съжаление, отвъд това ситуацията не е добра. Разработката на принципно нова версия на ICQ отнема цели 10 години и дебютът на ICQ New е безнадеждно закъснял през 2020 г. VK междувременно разработва вътрешен конкурент на програмата - VK Messenger, който има милиони потребители. Според повечето експерти компанията просто е решила, че няма смисъл повече да разделя своите ресурси.

Към момента около 10 млн. души използват ICQ всеки месец. От 26 юни те ще трябва да минат на друга платформа... освен ако този мийм от официалния профил на програмата не намеква за нещо: