Потребителите удължиха цикъла за замяна на персоналните си компютри. Ако по-рано те обновяваха РС-тата средно на четири години, сега правят това на пет-шест години. 

Това заяви шефът на Intel Браян Крзанич по време на конференцията „Sanford C. Bernstein Strategic Decisions Conference” миналата седмица в Ню Йорк. 

Заради новите реалности, задачата на Intel е да създаде и внедри иновации, които ще стимулират потребителите по-често да обновяват своите компютри. Същевременно, процесът на преход от стар към нов компютър трябва да се опрости, смята CEO-то на най-големия производител на РС процесори, пише TechNews.bg. 

Сега за хората е много по-лесно да преминат от стар към нов телефон, отколкото да сменят компютъра си, но Intel ще се опита да промени тази ситуация, посочва Крзанич. 

Потребителите по-рядко обновяват компютрите си, тъй като липсва необходимост за това – днешните операционни системи могат да работят и на стари компютри. Така например, процесорите Sandy Bridge, които Intel пусна преди пет години, се справят достатъчно добре с Windows 10, която излезе преди една година. 

Дори машини на по 10 години работят сравнително добре с Windows 10. Много потребители използват РС-тата основно за уеб сърфиране, слушане на музика и гледане на видео в YouTube. Остарелите РС-та се справят с всички тези задачи. 

В някои случаи вместо да обновяват целия РС, потребителите просто правят ъпгрейд на избрани компоненти, за да повишат производителността – например заменят твърдия диск с полупроводников (SSD), увеличават оперативната памет или видеокартата. 

Изключение са любителите на компютърни игри. За да се наслаждават пълноценно на последните геймърски заглавия, те сменят РС-тата си на година или две. Неслучайно водещи производители на компютри започват да градят стратегиите си около геймърските машини. 

Цикълът на обновяване на РС-тата може да се ускори от технологии като виртуалната реалност и видеото във формат 4K, отбелязват анализатори.

Тази година на пазара излизат много VR устройства и се очаква технологията да даде тласък и на РС индустрията.