Хакери от Северна Корея са откраднали почти $400 млн. в дигитални активи след поне седем атаки срещу криптоплатформи през миналата година, сочи нов доклад, цитиран от BBC.

Компанията за блокчейн анализ Chainalysis съобщи, че 2021 г. е била сред най-успешните години за киберпрестъпниците в затворената източноазиатска държава. Докладът сочи, че през 2021 г. броят на атаките е нараснал от четири на седем, а откраднатите средства расте с 40 процента спрямо предходната година.

Режимът в Северна Корея отрича обвиненията.

Атаките са основно срещу инвестиционни компании и борси. Хакерите на режима използват редица техники, включително фишинг, пропуски в кода и малуеър, за да откраднат средства от т. нар. "горещи" портфейли (свързани с интернет) на организациите и да ги прехвърлят в контролирани от Пхенян адреси.

Експерти предупреждават, че инвеститорите, които държат значително количество криптовалута, от което не се нуждаят ежедневно, трябва да ги преместят в т. нар. "студени" портфейли, които не са свързани с интернет.

Според Chainalysis по-голямата част от миналогодишните атаки са дело на Lazarus Group, която е контролирана от разузнавателните служби на Северна Корея. Името ѝ бе замесено и в атаките WannaCry.

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

Северна Корея използва хакери, за да се снабди с кеш

САЩ повдигна обвинения на трима членове на военното разузнаване на Пхенян