Социалната мрежа Twitter е блокирала профилите на стотици свои български потребители, защото пишат на кирилица. Те са объркани с руски ботове заради използването на славянската азбука, а акаунтите им са били спрени.

Компанията обяви миналата седмица, че ще засили репресиите срещу троловете, но новата стратегия за наблюдение доведе до неочаквани последици.

Стотици българи установяват, че профилите им са спрени, а съобщенията им са скрити. Не е ясно какво е задействало защитния механизъм, но много потребители разказват, че са били баннати след споменаването на YouTube или друг голям акаунт на кирилица.

Странно, проблемът не се проявява в украински или беларуски акаунти, които също използват кирилицата.

Според общия съветник на Twitter Шон Еджит инструментите на фирмата "не се опитват да разграничават "добра" от "лоша" автоматизация", когато търсят свързани с Русия акаунти.

"Те разчитат на обективни, измерими сигнали, като например времето на съобщенията и ангажиментите за класифициране на дадено действие като автоматизирано", заяви той пред анкетна комисия на Сената на САЩ през ноември 2017 г.

Даден акаунт в Twitter може да се квалифицира като свързан с Русия, ако: е създаден в Русия; е регистриран с руски мобилен оператор или имейл; екранното име на потребителя съдържа символи на кирилица; туитовете често са на руски език; в него някога е влизано с руски IP адрес (дори и веднъж). 

"Смятаме, че даден акаунт е свързан с Русия, ако има дори един от съответните критерии", каза Еджит.

Така че ако използвате име, съдържащо кирилица или руски език, това може да накара алгоритмите на Twitter да мислят, че профилът вероятно е автоматизиран и той да бъде спрян.

В отговор на оплакванията на българите, от компанията заявиха, че разглеждат проблема и ще вземат необходимите мерки за разрешаването му. Twitter обеща да продължава с по-строгите действия да се бори "със злоумишлени мрежи за спам и автоматизация".

Впоследствие българските потребители успяват да активират отново своите профили, но продължават да се сблъскват с трудности при коментирането на туитове и изпращането на известия до други потребители.