Турската Аджибадем Сити Клиник, която е най-голямата здравна група в България, обяви, че е подписала споразумение за придобиването на водещата частна медицинска група в Сърбия Bel Medic Group и нейните дъщерни дружества. Сделката представлява 70% придобиване на Bel Medic Group от Аджибадем Сити Клиник, дружеството чрез което Аджибадем реализира своите инвестиции в Източна Европа.

У нас най-голямото лечебно заведение на компанията е болница Токуда, която е най-голямото лечебно заведение в България. Останалите са лечебните заведения са Сърдечно-съдов център и Сити Клиник Младост в София и Медицински център във Варна. С четирите си локации заедно групата е най-мащабната структура в сектора на здравеопазването у нас. Тя обединява 3 болници, 4 медицински центъра и над 2500 медицински специалисти в почти всички сфери на медицината.

Сръбската Bel Medic Group е основана в Белград през 1995 г. от д-р Ясмина Кнежевич и Милан Кнежевич. Оперира чрез 1 болница и 5 ДКЦ-та.

Аджибадем от своя страна притежава три болнични заведения у нас, една болница в Нидерландия и една в Северна Македония. Сръбската инвестиция увеличава общата бройка на болничната леглова база на групата до над 4200 легла в 22 болници в общо 4 държави.

Основателят и председател на Аджибадем, Мехмед Али Айдънлар, коментира, че придобиването на шеста европейска болница - в Белград - ще се отрази благоприятно на здравеопазването в Сърбия.

"Силно вярвам, че нивото на здравеопазване в Сърбия ще бъде вдигнато изключително високо, вследствие на синергията, която предстои да създадем в Bel Medic", обещава Айдънлар.

Изпълнителният директор на клиниката у нас, Ангел Анголов, допълва, че тяхната група "винаги се стреми към най-високо ниво на пациентско обслужване, което ще има положително въздействие върху пазара на медицинските услуги в Сърбия."

Според съоснователя и изп.- директор на Bel Medic Group, Ясмина Кнежевич, Аджибадем е позната и в сърбия като водеща международна медицинска институция.

"Убедена съм че стратегическото обединяване на двете структури ще даде резултат в установяването на здравеопазване от първокласен стандарт, както и ще допринесе за икономиката на Сърбия", категорична е Кнежевич.

Новата болнична група ще извършва своите медицински дейности под името "Acibadem Bel Medic". Очаква се сделката да бъде приключена окончателно в рамките на следващите 3 месеца.