Китайският гигант за онлайн търговия Alibaba сключи споразумение с правителството на Белгия за насърчаване на трансграничната търговия и потвърди плановете си за създаване на търговски хъб за електронна търговия, който ще включва инвестиции в логистична инфраструктура, пише technode.

Целта на споразумението е да подобри цялостната логистична ефективност на малките и средните предприятия в региона и да им помогне да станат по-конкурентни в условията на бума на световната онлайн търговия.

В изявление изпълнителният директор на Alibaba Даниел Джан заяви, че сделката ще отвори "огромен потенциал" за европейските компании, за да се възползват от предимствата на трансграничната търговия, особено в Китай, където има голямо търсене на европейски стоки.

"98% от европейските компании са малки и средни предприятия, така че това партньорство показва нашите усилия за подобряване на възможностите за тези бизнеси в Белгия и в Европа", каза Джан.

Логистичният филиал на Alibaba Cainiao е обещала 75 млн. eвро първоначална инвестиция за хъба на летище Лиеж, чийто първи етап ще започне да функционира през 2021 г. Миналия месец в европейските медии се появиха новини за плана на хъба в Лиеж.

Cainiao ще отдава под наем парцел земя с обща площ от 220 000 квадратни метра, за да побере логистичния център.

Този ход също така подчертава готовността на групата Alibaba да помогне за внос на стоки на стойност 200 млрд. долара в Китай през следващите пет години - план, който бе обявен на изложението China International Import Expo, което се проведе в Шанхай миналия месец.

Alibaba е подписала подобни споразумения с правителствата на Малайзия и Руанда в миналото, за да увеличи присъствието си в развиващите се пазари.

Освен това правителството на Белгия и Alibaba заявиха, че ще работят заедно, за да въведат нови технологии за цифровизация на митническите процедури, които насърчават ефективното оформяне на стоките.