От 75 000 лв. до 1 млн. безвъзмездна финансова помощ ще могат да получават български фирми, които искат да изградят нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. Общо са осигурени 200 млн. лева, които идват от Плана за възстановяване и устойчивост.

Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори. Съфинансирането на проектите е до 50%

В САЩ: Над 50% от новите енергийни мощности ще са соларни

В САЩ: Над 50% от новите енергийни мощности ще са соларни

Батериите за съхранение на "зелена" енергия ще станат двойно повече, изпреварват новите тецове на газ

Ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван.

Документите се подават електронно на ТОЗИ адрес до 16:30 часа на 15 май. В платформата ИСУН 2020 кандидатите ще могат да задават и въпроси по условията.

Гърция гради соларен мегапроект за $180 милиона със своя План за възстановяване

Соларен мегапроект за $180 милиона се строи на 3 часа от Кулата

RWE има 51% участие, ще се използва територията на бивш рудник

От министерството напомнят, че другите две мерки за бизнеса по линия на Плана за възстановяване са привлекли голям интерес - одобрени са 953 предложения от общо 10 200 кандидати, които ще получат близо 260 млн. лева за технологична модернизация.