През 2008 г. 108 държави, сред които и България, подписаха Конвенцията за касетъчните боеприпаси, с която тяхното производство, продажба и съхранение се забранява. Този ход е напълно логичен - експлозивите, събрани в бомбите и снарядите, които се разпръсват върху широк ареал, често водят до смъртта на цивилни, тъй като те невинаги детонират при среща с твърдо тяло, а се превръщат в мини, взривяващи се при настъпване.

Те са използвани от Втората световна война насам, а унищожителните им способности наскоро отново бяха демонстрирани в конфликтите в Сирия и Йемен. А въпреки публичното противопоставяне срещу касетъчните оръжия, финансирането за тяхното производство може да идва от обикновени вложители, спестяващи в пенсионни фондове, предупреждават активисти от ShareAction.

Техните данни показват, че фондове като BlackRock, Sate Street и Vanguard имат акции на стойност 68 млн. долара в четирите компании, които са най-големите производители на касетъчни оръжия в света. BlackRock притежава два фонда, базирани в Лондон, които пряко инвестират в подобни производители, въпреки конвенцията, подписана от Великобритания.

Кои са държавите, внесли най-много оръжия през последното десетилетие?

Кои са държавите, внесли най-много оръжия през последното десетилетие?

Данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира

Освен тези фондове, подразделението за управление на активи на JPMorgan, също базирано в Лондон, е сред другите водещи финансови институции, които са инвестирали 13 млн. паунда, отново в четирите производителя, посочват Independent. И няма правило, което да ги спре да го правят, изтъква Феликс Награвала от ShareAction.

"Не е нужно да питате публиката от инвеститорите си дали те искат парите им да се влагат в производството на противоречиви оръжия", казва той. "Фондовете могат просто да спрат да го правят, при това - без да губят доходност и като се съобразяват с желанието на вложителите си."

Според активистите, голяма част от средствата се влагат през т.нар. индексни фондове. При тях се инвестират в цял пазарен индекс, вместо в отделните акции, от които той се състои, без оглед на представителите, включени в него. Пенсионните компании на Запад ги използват понякога, защото предоставят по-евтин достъп до акциите. "Ако индексът нарасне, нарастват и вложените в него пари", казва Награвала.

Така на практика те използват средствата на вложителите, за да финансират производството на забранени оръжия. "Според мен спестяващите ще се ужасят, ако разберат, че в тези индекси има и оръжейни компании", посочва още активистът.

Кои са най-големите износители на оръжие в света?

Кои са най-големите износители на оръжие в света?

Половината от продажбите на САЩ са за клиенти от Близкия Изток

От JPMorgan посочиха, че те приемат нарушенията на човешките права за "много сериозни" и спазват всички международни конвенции. От другите инвестиционни фондове не са коментирали вложенията си в индексни фондове, включващи и производителите на касетъчни боеприпаси.