Суверенният фонд на Кувейт ще е сред организациите, които ще вложат пари в първичното публично предлагане на Saudi Aramco, предаде Reuters, позовавайки се на два свои източника. Това е сигнал, че кралството се е обърнало за подкрепа от колегите си от ОПЕК в региона, за да гарантира успеха на очертаващото се най-голямо листване в историята, коментира и Цветана Параскова от Oilprice.com.

Плановете на Кувейтския инвестиционен фонд са да инжектира 1 млрд. долара в Saudi Aramco, когато петролният гигант все пак осъществи дългоочакваното си първично публично предлагане.

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Компанията може да се окаже в ситуация, в която отговаря пред две различни групи едновременно

Саудитска Арабия ще предложи 1,5% от акциите на държавната си компания на местната фондова борса Тадавул. Към момента това се очаква да се случи в началото на декември тази година.

Целта на принц Мохамед бин Салман е след първичното публично предлагане на Saudi Aramco нейната пазарна оценка да достигне 2 млрд. долара. Според анализаторите обаче диапазонът, в който компанията може да бъде оценена, варира значително от 1 до 2,5 трлн. долара. Според базисния сценарий на Morgan Stanley например финансовата институция ще бъде оценена на 1,5 трлн. долара, което е с една четвърт под търсената от престолонаследника цена.

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Банката демонстрира както мечешки, така и бичи настроения към петролния гигант

Пред първичното публично предлагане на компанията има и други проблеми. Макар Саудитска Арабия да получава подкрепа от регионалните си партньори, до момента не изглежда Saudi Aramco да предизвиква съществен инвеститорски интерес от установените западни фондове. Сред причините за това е и фактът, че гигантът е изключително непрозрачен - нещо, което може да не се промени съществено с излизането му на местната борса.

Същевременно макар той да е независим от държавата номинално, Saudi Aramco е известен с подчинението си на петролната политика на ОПЕК. След превръщането му в публична компания се очаква това да създаде конфликт на интереси на компанията, чийто инвеститори ще очакват увеличаване на добива и на доходността си.

Saudi Aramco излиза на борсата на 11 декември?

Saudi Aramco излиза на борсата на 11 декември?

Дали Саудитска Арабия отново ще отмени нaй-гoлямoтo пъpвичнo пyбличнo пpeдлaгaнe нa aĸции в иcтopиятa?

Към момента листването беше подкрепено от емирство Абу Даби, което може да вложи до 1,5 млрд. долара в Saudi Aramco чрез едно или няколко от държавните си дружества, предаде Bloomberg. Китай, която е най-големият вносител на петрол, може да се възползва от възможността и да заздрави връзките си със Саудитска Арабия, която е най-големият износител.