Второто по големина летище у нас – това в Бургас, започва един от най-мащабните си ремонти през последните години.

Концесионерът на аеропорта Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД стартира мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране.

Ще бъде извършена пълна рехабилитация на 3 500 кв.м. участък от пътека за рулиране „H“, пълна рехабилитация на пътека за рулиране „А“, както и зоната до предварителен старт на пистата. Ще завърши и подмяната на системата за управление и контрол на светотехниката на летище Бургас и оборудването на светлинните подходи.

Общата стойност на инвестицията на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД в посочените проекти е над 12 милиона лева.

Строителните дейности ще се извършват от края на месец октомври 2016, като в изпълнението на проектите се очаква да бъдат заети над 200 работници и служители само на територията на летището.

За времето на осъществяване на строително-ремонтните работи в близост до пистата за излитане и кацане, летище Бургас ще бъде затворено от 31 октомври 2016 г. до 30 декември 2016 г. включително.

На бургаското летище вече започнаха подготвителните дейности по проекта, които могат да се изпълняват без да оказват влияние на нормалната работа на летището. В момента се работи по светлинните подходи, системата за управление и контрол на светотехниката и се прави подготовка за започването на строителните работи по двете пътеки за рулиране.

Пътеките за рулиране „А“ и „H“ са най-дългите и най-използваните пътеки за рулиране на летище Бургас, и изпълнението на проектите е от ключово значение за работата на летището.

Проектите стартираха през 2015 година с изготвянето на предпроектни проучвания от германската Spiekermann GmbH Consulting Engineers, която е опитен консултант в тази сфера.