България и Гърция поставят основите за развитието на автономната мобилност в региона с проект на стойност 11 милиона евро, който се съфинансира от Европейската комисия. До 2025 година по протежение на цялата автомагистрала от София до Солун трябва да бъде изградено 5G комуникационно оборудване, което ще позволява непрекъснато проследяване на товарните камиони.

Развиването на мрежата ще направи възможно изпробването в реални условия на автономни автомобили, които се движат по зададен маршрут без шофьор..

Половината от инвестицията за 5G коридора София-Солун се осигурява от Европейската комисия, а останалата част е частна инвестиция от български и гръцки мобилен оператор, съобщи в интервю за EURACTIV заместник-министърът на транспорта и информационните технологии Златина Николова. Общата стойност на инвестицията е 11 милиона евро.

Още през 2018 година България, Гърция и Сърбия подписаха общо споразумение за развиване на експериментални трансгранични 5G коридори, които позволяват тестването на автономни коли. Идеята бе мрежата да се направи така, че автомобилите без шофьор да могат да преминават дори и през граничния контрол.

През 2022 година проектът започва, но без участието на Сърбия. "Целта на проекта е първо да се свърже София с големия гръцки пристанищен град Солун с перспективата за развитие на автономната мобилност по основните транспортни коридори на Балканите", казва през EURACTIV България заместник-министърът на транспорта Златина Николова. България е външна граница на ЕС и има най-натоварената външна сухопътна граница в блока - тази с Турция. Другият особено натоварен граничен пункт в страната е Кулата - Промахон по границата с Гърция.

"Не бяха много европейските проекти, които предлагаха подобни идеи. С активната подкрепа на правителството, български и гръцки оператор започнаха заедно да работят този проект и получиха много висока оценка от Европейската комисия. През миналата година беше подписан договора и се надяваме това да продължи с транспортните коридори към другите съседни държави", казва Златина Николова.

Цифровите 5G коридори позволяват пълно проследяване на товари по зададения маршрут.

Маршрутът от София до Солун ще започне да функционира, когато българският и гръцкият оператор свържат мрежите си, което ще позволи проследяването на товарите да продължи и след преминаването на камиона през границата. Всички записани данни от българския оператор ще се прехвърлят автоматично към гръцката мобилна мрежа. Това е възможно, защото съвременните камиони имат устройства, които си комуникират с 5G клетките, както го правят телефоните.

"Това беше един от първите финансирани от ЕК проекти. Комисията финансира общо три такива проекта в Европа. Идеята е, че развитието на автономната мобилност ще намали инцидентите, въглеродния отпечатък и ще увеличи сигурността на доставките", казва Николова и допълва, че България е една от държавите, които активно работят по полагането на основите на автономната мобилност.

"Не бива да забравяме, че България е гранична държава и доста голяма част от товарния трафик към ЕС минава през България", казва тя. Българското правителство вече има идеи за развиване на подобни цифрови коридори по основните пътища към Румъния и Турция, към което има интерес за инвестиции и от мобилните оператори.

България започна да развива своята 5G мрежа през 2020 година и вече има над 50% покритие на население, сочат предварителните данни на правителството. Това означава, че 300 населени места в страната могат да използват активно работещо 5G покритие. Сега фокусът на българското правителство се прехвърля върху използването на 5G технологията върху основните транспортни коридори на страната.

Източник: euractiv.bg