Moderna, която вече подготвя пускането на ваксината си срещу коронавирус глобално, обяви във финансовия си отчет за последното тримесечие, че вече е набрала депозити в размер на 1,1 млрд. долара от правителствата по света. Компанията вече има договори за доставки с някои правителства в Северна Америка, Близкия изток и други региони по света, припомнят от CNBC.

"Активно се подготвяме за пускането на ваксината mRNA-1273 и вече подписахме няколко договора за доставки с властите по света", каза Стефан Бансел, главният изпълнителен директор на базираната в Кеймбридж, Масачузец, компания. "Moderna е отдадена да преследва най-високото качество на данните и добрите практики при научните изследвания."

Moderna: Не очаквайте ваксина преди изборите в САЩ

Moderna: Не очаквайте ваксина преди изборите в САЩ

Акциите на компанията изгубиха 2,6% от стойността си по време на търговията днес след тази новина

Разбира се, новината доведе до покачване на акциите на компанията, които в момента се търгуват с 2,32% по-скъпо, отколкото при отварянето на търговията вчера. Това не са единствените позитивни новини от фармацевтичната компания.

През миналата седмица тя посочи, че е приключила набирането на 30 хил. доброволци за заключителен етап на тестове, а към миналия петък над 25 хил. души вече са получили втората доза от медикамента, разработен от нея. По думите на компанията, 42% от доброволците са в рискова група от сериозно развитие на заболяването.

Прогнозата е, че първите данни от новото мащабно проучване, както и оценката на борда от специалисти по безопасността на медикамента, ще бъдат готови още през ноември.

Moderna разработва ваксина съвместно с National Institute of Health посредством транспортни РНК, които според учените подтикват имунната система да се бори с вируса. През август компанията оповести, че цената на една доза от ваксината ѝ ще е между 32 и 37 долара, но при големи поръчки вероятно тя ще се понижи леко.