Moderna оповести, че няма да кандидатства за спешно издаване на лиценз за ваксината си срещу коронавирус до края на ноември. Това означава, че медикаментът на компанията няма да е на пазара преди изборите за президент на САЩ, които ще се проведат на 3 ноември, предаде CNBC.

"25 ноември е датата, на която със сигурност ще имаме достатъчно информация относно безопасността на продукта ни и ще можем да я приложим към документацията за издаване на спешен лиценз от Агенцията за контрол на храните и лекарствата - ако данните ни са положителни, т.е. можем да гарантираме, че ваксината е безопасна", каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

ЕС и Moderna се споразумяха за доставка на 80 милиона ваксини

ЕС и Moderna се споразумяха за доставка на 80 милиона ваксини

От средата на май досега ЕК задели 16 млрд. евро за медикамент срещу болестта

От компанията не очакват да получат разрешение за дистрибутиране на новата ваксина до пролетта на 2021 г. Тоест по всичко личи, че тя ще е достъпна на пазара около лятото на следващата година, при това - ако тестовете покажат, че няма проблеми, които трябва да се разрешават.

Все пак Moderna остава сред водещите компаниите в надпреварата за пускане на ваксина на пазара, изпреварена единствено от Pfizer. Така Бансел на практика бламира очакванията на президента Доналд Тръмп, който посочи, че ваксината ще е налична към октомври месец тази година.

След новината акциите на фармацевтичния производител се понижиха леко по време на днешната търговия, изгубвайки 2,6% от стойността си до 70,75 долара за акция.

Германия дава €750 млн. на три компании за ваксина срещу Covid-19

Германия дава €750 млн. на три компании за ваксина срещу Covid-19

Една от тях вече е в последния етап на клиничните проби