Най-новият внос на Китай е сняг. От Дубай.

Е, не съвсем. Базираният в Дубай гигант Majid Al Futtaim - компанията, стояща зад Ski Dubai, първата закрита ски писта в Близкия изток - помага за изграждането на най-големия закрит снежен и ски курорт в света в Шанхай.

Снежният парк, наречен Wintastar Shanghai, ще се простира на 90 000 кв. м. Той ще е над 3 пъти по-голям от Ski Dubai - най-големият закрит ски курорт в света, когато е отворен през 2005 г.

Досега тази титла принадлежеше на друг китайски курорт - Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resort, разположен в град Харбин в североизточен Китай. Курортът е отворен през 2017 г. и е с площ от 80 000 кв. м.

Комплексът в Шанхай ще включва 3 ски писти, всяки с различен наклон, като една от тях е "олимпийски стандарт за тренировка", съобщават от дубайската компания, цитирани от CNN.

Разположеният в мол Ski Dubai е първият закрит снежен център в Близкия изток

Източник: Getty Images

Разположеният в мол Ski Dubai е първият закрит снежен център в Близкия изток

За онези, които не желаят да се хвърлят в студа и снега, обектът предлага 25 дейности, които не са свързани със ски.

Курортът ще бъде първата инициатива на Majid Al Futtaim в развлекателни дейности извън Близкия изток и Северна Африка и се възползва от имиджа на Ski Dubai, обявен за най-добър закрит ски курорт в света за 2017 на Световните ски награди.

"Уверени сме, че това е началото на голямо международно разширяване, когато става въпрос за развлекателни закрити снежни съоръжения", каза в изявлението Ахмед Галал Исмаил, изпълнителен директор на отдела за рисков капитал на Majid Al Futtaim.

Сингапурската компания KOP Limited ще ръководи строителството, като първата копка е направена в края на август.

Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resort е най-големият закрит ски парк и чудесно място за подготовка за зимната Олимпиада в Пекин през 2022 г.

Източник: Getty Images

Harbin Wanda Indoor Ski and Winter Sports Resort е най-големият закрит ски парк и чудесно място за подготовка за зимната Олимпиада в Пекин през 2022 г.

Големият курорт идва в интересен момент за зимни спортове в Китай. Зимните олимпийски игри през 2022 г. ще се проведат в столицата Пекин, като това ще е първия път, когато най-населената държава в света ще бъде домакин на събитието.

Въпреки това зимните спортове не са приоритет за повечето от китайците. Едва 12.1 млн. китайци са опитвали да карат ски - по-малко от 1% от живеещите в страната 1.38 млрд. души.

Правителството взе мерки, отпускайки училищни субсидии, подготвяйки изграждането на най-малко 600 ледени пързалки и насърчи разширяването на частния сектор, за да бъдат привлечени 300 млн. души към зимните спортове до 2025 г.

Заедно с Genting Secret Garden Resort - открит курорт, който се разраства в близост до Пекин и в съседната провинция Хъбей, комплексът Wintastar Shanghai е пример за засилена активност от страна на частни предприемачи.

14 впечатляващи и нестандартни места за каране на ски

14 впечатляващи и нестандартни места за каране на ски

От Европа през Азия до Австралия

Зимните спортове са "следващото голямо нещо в Китай", според шефа на строителя KOP Limited Онг Чи Чинг.

Wintastar Shanghai ще се стане част от нарастващия списък на закритите ски курорти в портфолиото на Majid Al Futtaim. След Ski Dubai, компанията откри Ski Egypt през 2017 г. - първият закрит ски курорт в Африка.

Подготвят се още 2 големи курорта в Близкия изток - Ski Saudi и Snow Oman, според съобщение на KOP.

Датата за завършване на Wintastar Shanghai все още предстои да бъде обявена.