Въпреки че не присъства в класациите за най-голяма компания за недвижими имоти, тъй като инвестира и в други класове активи, Blackstone е точно това. Нещо повече, тя е и най-голямата компания за отдаване на имоти под наем в САЩ, а портфолиото ѝ възлиза на впечатляващите 400 млрд. долара.

За сравнение, вторият в класацията - Brookfield Asset Management, която е от Канада, има активи за 363 млрд. долара към началото на тази година.

А Blackstone продължава да расте. Вчера тя купи компанията за имоти под наем Home Partners of America за 6 млрд. долара. Така Blackstone ще заложи на предлагането на еднофамилни къщи край градовете на САЩ. В портфолиото на Home Partners има над 17 хил. такива, които се продават или отдават под наем.

"Еднофамилните жилища под наем са любим институционален актив за компаниите през последната година, тъй като инвеститорите в недвижими имоти търсят нови места за инвестиции по време на пандемията, която държи американците далеч от офиси, хотели и молове", изтъкват от Zero Hedge. "Затова в сектора влязоха над 200 инвестиционни компании, включително Opendoor Technologies, JP Morgan, BlackRock, Fundrise и Roofstock, които купуват и управляват имотите под наем."

Причината е, че работата и ученето от вкъщи създадоха силно търсене на крайградски домове както от купувачи, така и от наематели, като тласнаха цените нагоре и предлагането надолу.

"Очевидно търсенето на наемателите все още е стабилно и това води до значително увеличаване на паричния поток в сегмента", каза Джеф Лангбаум, анализатор от Bloomberg Intelligence. "Умните хора с умни пари искат да получат такава услуга."

За разлика от BlackRock, който е сравнително скорошен участник на пазара на жилища в САЩ, Blackstone е най-големият собственик на еднофамилни къщи след кризата, възроди своя интерес в сегмента. През август миналата година компанията ръководи група инвеститори, които придобиха миноритарен дял в базираната в Торонто Tricon Residential, която притежава и управлява над 31 хил. жилища и апартаменти.