Германският автомобилен гигант Volkswagen потвърди, че окончателно се отказва от идеята да отваря нов завод в Източна Европа - мащабната инвестиция, за която България се състезаваше заедно с Турция.

В интервю за Automobilwoche ръководителят на групата Херберд Диес е потвърдил, че компанията ще направи мащабно вложение във вече съществуващата си база в Братислава вместо това.

По неговите думи групата е трябвало да преоцени необходимостта си от допълнителен производствен капацитет заради пандемията и в крайна сметка ръководството ѝ е решило, че не е необходимо отварянето на нов завод, пише Autonews Europe.

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Част от готвеното производство за базата може да бъде преместено в Словакия, твърдят германски медии

Вложенията ще бъдат насочени към изграждането на нова производствена линия в Словакия, където ще се произвеждат повечето премиум SUV модели.

В момента там се правят VW Touareg, Audi Q7 и Porsche Cayenne, както и VW Up Skoda Citigo Seat Mii. Първоначалната идея беше германският лидер да отвори нов завод в Източна Европа, където да се правят следващото поколение модели VW Passat Skoda Superb към 2022 година.

Първоначално България също беше разглеждана за възможна дестинация, но по-късно стана ясно, че от групата са избрали за базата турския град Измир.