Мултинационалната компания PepsiCo удвоява капацитета на производството си в румънския град Попещ Леордени, съобщава Profit.ro. Освен модернизация и повишаване на капацитета на съществуващите мощности, вече финализираната инвестиция в размер на 100 млн. долара играе друга, далеч по-стратегическа роля. Чрез нейната реализация съоръжението на практика се превръща в ключов европейски производствен център.

Официалната церемония по откриването на обновената и оборудвана с най-модерни технологии фабрика предстои утре. На нея се очаква да присъстват министър-председателят Марчел Чолаку и посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалец.

Продуктите на Pepsi са изправени пред бойкот от супермаркети в четири европейски страни

Продуктите на Pepsi са изправени пред бойкот от супермаркети в четири европейски страни

Carrefour във Франция първи обявиха, че няма да продават стоки на компанията в страната, заради скок на цените

Удвоен капацитет на производство и модерен склад

Стартът на мащабната инвестиция беше анонсиран през октомври 2022 година. Тогава от компанията обясниха, че чрез инсталирането на новите производствени линии PepsiCo Румъния на практика ще удвои капацитета си. Тя води и до локализиране на почти цялото продуктово портфолио, в това число и марките Lay"s, Star и Doritos, което на практика означава над 95% от продуктите.

Високотехнологичният склад, който също е изграден като част от проекта и ще бъде официално открит на церемонията, е оборудван със система за автоматично палетизиране. Тя улеснява максимално връзката между производството и склада, като оптимизира цялостната ефективност по процесите, коментират от компанията.

Заводът в Попещ Леордени към момента има производствен капацитет от 39 000 тона и обслужва 17 държави от Централна и Югоизточна Европа, в това число и България.

Снимка 612312

Източник: www.pepsico.com

Бизнес във възход

Междувременно, подразделението, отговарящо за бутилирането и дистрибуцията на напитките на световната марка в Румъния - Quadrant - Amroq Beverages (QAR), отчете оборот от над 1,91 млрд. леи (около 400 млн. долара) за 2023 година, което представлява ръст от 21% спрямо предходната година.

PepsiCo е активен участник в бизнеса на Румъния повече от 30 години и е инвестирала над 320 млн. долара.

Като поредно доказателство за своята последователна политика и намерение за устойчивост дружеството анонсира намерението си да вложи 2 млн. долара в инсталирането на над 3000 фотоволтаични панела в своите локации в страната. Инициативата е част от проекта за декарбонизация PepsiCo Positive (pep+).