Български офис за разработване на софтуер ще открие европейският лидер в търговията с фармацевтични продукти на едро и дребно Phoenix. Инвестицията е получила сертификат за клас "А" от зам.-министъра на иновациите Веселина Минчева, става ясно от официално съобщение.

В рамките на проекта компанията "Фьоникс Фарма ИТ Сървисиз" ще инвестира 500 000 лв. и ще разкрие 80 нови работни места. Предвижда се центърът да бъде в София и той да се занимава с технологии, продукти и услуги за процеси.

От Phoenix подчертават, че са сред първите, които ще използват възможността да използват изчислителната мощ на новия български суперкомпютър "Хемус".

Новият софтуерен център се очертава важно звено за групата. Тя присъства на 29 пазара на здравни услуги из цяла Европа и има близо 40 000 служители. У нас за Phoenix работят 750 души.

От Министерството на иновациите отбелязват, че от юни до настоящия момент са инвестирани 11 инвестиционни проекта на обща стойност от над 75 млн. лева, като с тях се очаква да бъдат разкрити близо 1000 нови работни места.