Удивителният финансов ръст сред технологичните компании през последните няколко години може да доведе до тяхното превръщане в привлекателен генератор на доходи в бизнес средата след Covid-19. Това твърдят все повече финансови експерти, това беше и темата на провела се на 21 април кръгла маса, организирана от от Investment Week.

Все по-примамливи се оказват и инвестициите в т. нар. дата центрове (центровете за данни), които тепърва ще бъдат апетитна хапка в пост-кризисна среда

Всъщност, технологичният сектор е сред отраслите на пазара на акции, които традиционно не се считат за най-надежден носител на приходи, особено в Европа. Въпреки това, компаниите от този сегмент започват да изглеждат по-привлекателни.

ЕС планира повече инвестиции в мащабни проекти като водородните технологии и 5G

ЕС планира повече инвестиции в мащабни проекти като водородните технологии и 5G

За следващите 10 години ЕС отпуска бюджет от 430 млрд. евро само за инвестиции, свързани с водородните технологии

Капиталът в технологичните компании се увеличава и както качеството, така и приходите стават много по-надеждни от преди

"Това означава, че инвестициите в технологични стартъпи ще носят все повече дивиденти в близко бъдеще", коментира Ахмед Бехдена, който е старши мениджър в Aviva Investors.

Той подчертава, че макар инвеститорите да се фокусират предимно върху доходите, това не означава, че не могат да участват в "дългосрочни тенденции на един структурен растеж".

Наблюдателите на технологичния пазар съветват инвеститорите да излязат "извън рамката"

Защото това, което е норма за доходите през последните няколко години, дори десетилетия, започва да се променя. Ето и примери за това. Няколко от най-големите американски технологични компании са изпитали значително увеличение на цените на акциите си и са увеличили своите парични салда от началото на 2020 г.

Цената на акциите на Amazon се е повишила със 73,7% през 2020 г. като до края на миналата година е притежавала 42,4 милиарда долара в баланса си, спрямо $36,4 милиарда в края на 2019-а година.

Най-скъпият технологичен еднорог в Европа: Checkout.com вече се оценява на $15 млрд.

Най-скъпият технологичен еднорог в Европа: Checkout.com вече се оценява на $15 млрд.

Компанията обслужва клиенти като Pizza Hut, H&M, Coinbase и Revolut

Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Netflix и Alphabet завършиха 2020 г. с над 86 милиарда долара баланс. От тези 6 технологични гиганта само два в момента плащат дивиденти. Apple изплати $0,80 на акция през 2020 г., което представлява 24% от печалбата на акция, според анализ на Forbes. Microsoft плати $1,58 на акция, въпреки че отмени плащането си през първото тримесечие на тази година.

Мениджърът на фонд Premied Уейн Натланд подкрепя идеята, че на технологичния сектор трябва да се гледа като на игра с нововъзникващи приходи.

"Мисля, че търсенето на доходи в другите по-традиционни сектори е много важно, но инвестициите в технологичните компании - както при гигантите, така и при стартиращите, трябва да е приоритет", коментира той. Тезата му подкрепят все повече западни рискови фондове.

Според експертите в сектора, наистина е много възможно през следващите 10 години инвеститорите в технологични компании да генерират все по-големи доходи. И тези пари да носят още по-голям ръст на по-развитите икономики.

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Следват девет месеца преговори за споразумение