Китайската компания Meitu, която е създател на едноименното приложение за разкрасяване на снимки, е придобила криптовалути за 40 млн. долара, става ясно от последните ѝ счетоводни документи.

Те разкриват, че бизнесът е инвестирал 22,1 млн. долара в етер, с което се превръща в първата голяма компания, която влага средства и в тази криптовалута, и 17,9 млн. долара в биткойн.

Според компанията, технологията на блок-веригата има потенциала да подрине съществуващите днес финансова и технологична индустрии по начина, по който мобилният интернет подрина производителите на настолни компютри.

"Бордът на директорите вярва, че криптовалутите имат потенциал за голям растеж на цената и като насочи част от нашите ресурси към тях, те могат да служат като средство за диверсификация на използването на пари в брой (които са подложени на натиск за обезценяване от агресивното увеличаване на паричното предлагане от централните банки глобално)", изтъкват от Meitu.

Все пак те признават, че към момента цените на криптовалутите "все още са силно волатилни". Технологията зад тях - блок-веригата, може да бъде внедрена в технологиите ѝ, особено извън Китай, където Meitu обмисля да създаде базирани на етер приложения.

След оповестяването на новината акциите на компанията продължиха поскъпването си на Хонконгската фондова борса, където нараснаха с 3,3% след покачване с 14% по-рано през деня.

За разлика от биткойн, етер работи на собствена мрежа, а блок-веригата му е с отворен код, което позволява да се изграждат приложения (наречени "децентрализирани апликации") над него, в които той се използва за разплащане.