Собственикът на модната марка Zara и милиардер основател на Inditex SA, Амансио Ортега купи логистичен склад в Нидерландия. Това е първият залог в европейската логистика на гиганта, след като закупи складове в Съединените щати миналата година. 

Испанската инвестиционна компания Pontegadea Inversiones SL на Ортега ще плати 105 милиона евро за имот с площ от 103 000 квадратни метра. Намира се в логистичен център на границата с Германия в град Венло, според говорител на компанията. В момента обектът е нает от датската транспортна компания DSV A/S.

Въпреки, че е всеизвестен факт, че Ортега се фокусира предимно върху първокласни търговски и жилищни имоти по света, тази сделка идва на фона на голямо разширение на компанията в логистичния сектор на САЩ. "Семейният офис" вече похарчи близо един милиард долара за складове в цялата страна.

Oснователят на Zara Амансио Ортега купи емблематичен небостъргач в Торонто за $1,2 милиарда

Oснователят на Zara Амансио Ортега купи емблематичен небостъргач в Торонто за $1,2 милиарда

Това ще бъде най-голямата сделка с търговски недвижими имоти в Канада от 2020 насам

Основателят на Zara похарчи над 700 милиона долара през последните седмици за логистични складове, което се очертава да бъде един от най-големите залози досега от страна на испанския текстилен магнат.

Инвестиционната компания на Ортега Pontegadea купи пет логистични центъра в американските щати Тенеси, Южна Каролина, Вирджиния, Пенсилвания и Тексас от Realty Income Corp. през септември за около 722 милиона долара.

Портфолиото от недвижими имоти на Ортега е оценено на 15,3 милиарда евро към 2021 г., най-голямото сред семейните офиси на имоти в Европа. Миналата година през юни испанският милиардер и основател на Zara Амансио Ортега купи емблематичен канадски небостъргач Royal Bank Plaza в Торонто за сумата от 1,2 милиарда долара.

Тази година Ортега ще получи близо 2 милиарда евро дивиденти, благодарение на своя дял от 59% в Inditex.

През последните години Pontegadea диверсифицира инвестициите чрез дялове в инфраструктурата и енергетиката.