Японският автомобилен производител Toyota Motor Corp. увеличи плана си за инвестиции в американския си бизнес до края на 2021 година. Ще произвежда повече модели автомобили в САЩ и ще разшири и капацитета за производство на автомобилни компоненти.

Обявеният от компанията през 2017 г. план, предвиждащ инвестиции в САЩ в размер на 10 милиарда долара за 5 години, ще бъде разширен до 13 милиарда долара, съобщиха от Тойота.

В четвъртък компанията обяви инвестиция от 750 млн. долара в предприятия в пет американски щати, като смята да създаде около 600 нови работни места.

Новите капиталовложение ще бъдат насочени по-специално към създаването на мощности за производство на хибридни модели на Toyota RAV4 - най-продаваният SUV в САЩ, в завода в Джорджтаун (Кентъки), както и разширяването на производството на двигатели в завода в Алабама.

"Тази инвестиция е още едно потвърждение за дългосрочния ни ангажимент за производство на продукти в регионите, където те се продават. Чрез увеличаване на производствените ни мощности в САЩ можем по-добре да обслужваме нашите клиенти и дилъри ", каза Джим Ленц, главен изпълнителен директор на Toyota Motor North America. "."

Заводът в Кентъки, който е най-голямото предприятие на Тойота, ще започне да произвежда хибридни автомобили Lexus ES 300h и RAV4 съответно през май 2019 г. и януари 2020 година. Това прпедпирятие също така произвежда моделите Camry, Camry Hybrid, Avalon, Avalon Hybrid и Lexus ES. Общо инвестициите в този завод ще надхвърлят 7 млрд. долара.

Американският президент Доналд Тръмп през януари 2017 г. разкритикува Toyota, която планира да произвежда автомобилите от модела Corolla в Мексико. Няколко дни по-късно японската компания обяви петгодишен план за развитие на дейностите си в САЩ, обещавайки инвестиции от 10 милиарда долара за 5 години.