Световната банка ще отпусне кредит в размер на $800 милиона долара на Турция и Азербайджан за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщиха от банката.

Съоръжението е част от проекта "Южен газов коридор", чиято цел е да създаде възможност за доставка на природен газ от находищата в Азербайджан през Грузия и Турция в страните от Европейския съюз.

Кредитът е отпуснат на равни части от по $400 млн. между двете страни. Турция е представена от държавна компания Botas, която получава сумата с държавна гаранция, срок за изплащане 24 години и гратисен период пет години. За Азербайджан срокът на изплащане на заема е 30 години с гратисен период също от пет години,

Първоначалният капацитет на TANAP се очаква да бъде 16 млрд. кубични метра газ годишно. От него 6 млрд. куб. м остават за Турция, а останалото ще се доставя в Европа.

На първоначалния етап на проекта "Южен газов коридор" основен източник на суровината ще бъде азербайджанското находище "Шах Дениз". След това в газопровода ще може да постъпва газ и от други източници.

Проектът TANAP (Трансанадолския газопровод) е предназначен за транспортиране на природен газ от Шах Дениз през Грузия и Турция до границите с Гърция и България. В проекта 58% принадлежат на азербайджанската държавна компания ГНКАР, 30% - на турската Botas и 12% - на British Petroleum, припомня ТАСС.