Шотландското пристанище Кромарти фърт започва проект, с който ще се превърне в хъб за зелен водород, с който ще бъде захранвана местната индустрия за производство на уиски, предаде Maritime Executive. За самото производство на водорода ще се използва електроенергия от офшорни вятърни паркове в страната.

Пилотната програма е финансирана от енергийните компании ScottishPower и Pale Blue Dot Energy и производителите на алкохол Glenmorangie, Whyte & Mackay и Diageo (които притежават брандове като Johnie Walker). Именно те ще са и първите рецепиенти на "зеления" водород, с който ще захранват дестилериите си покрай Кромарти фърт, като към момента те използват изкопаеми горива за дестилационните си процеси.

"В краткосрочен план имаме известно количество мести партньори с голям опит в производството на водород, дестилирането и доставката на електричество, които искат да декарбонизират дейностите си", каза главният изпълнителен директор на пристанището Боб Бъски. "В дългосрочен план има огромна възможност да декарбонизираме индустрията, транспорта и отоплението в Шотландия и в други региони на Великобритания и Европа, които нямат същия капацитет на офшортните ветрове като Шотландия."

През следващите години край пристанището ще се инсталират много вятърни паркове, немалка част от които ще са във водите край пристанището. Процесът на производство на водород от електричество обаче е относително ниско ефективен, като в рамките на 60-70% от електроенергията директно участва в него.

Затова и "зеленият" водород не е най-ефективната алтернатива за отопление , а вместо това е по-добре да се използва директно самото електричество. За сметна на това, електрическите парни котли са ефективни на 95-100%, но те се нуждаят от допълнителна инфраструктура, за да превръщат електричеството във водород.