Японският производител на електронни компоненти Tamura Corporation ще инвестира първоначално €6 милиона за изграждане на завод за електронни компоненти в румънския югоизточен град Фетещи, съобщиха местните власти, цитирани от SeeNews.  Компанията планира да инвестира и допълнителни €15 милиона на по-късен етап, съобщава кметството на Фетещи (на около 100 км от границата с България) в публикация в социалните меди.

Плановете са фабриката да започне производство през ноември 2024 година, като заводът ще създаде 300 работни места и ще произвежда зарядни устройства за електрически инструменти в отговор на нарастващото търсене от европейския пазар.

Японската корпорация със 100-годишна история има 5 поделения в Европа - в Уилтшър, Англия; в Зноймо, Чехия; в Перуджа, Италия; в Лисиу, Франция, както и в Илзенбург, Германия.  

Батериите, произведени от Tamura, ще бъдат доставени във фабриката на Makita ("Макита") в Брънести, Илфов (близо до Букурещ), където японската компания произвежда електрически инструменти.

Снимка 602574

Източник: iStock Images

Местното дъщерно дружество на Tamura Corporation е поискало държавна помощ за първоначалната си инвестиция и очаква одобрение за финансиране от румънското финансово министерство.

Японската Tamura Corporation инвестира 17 милиона евро в завод за батерии в Румъния

Японска корпорация със 100-годишна история изгражда завод за батерии за €17 милиона в близост до България

Батериите, произведени от Tamura, ще бъдат доставени във фабрика на Makita

Tamura Corporation произвежда и продава електронни компоненти като трансформатори и реактори, електрохимични материали и маски за запояване, оборудване за запояване и аудио смесителни конзоли за радиоразпръскващи станции.

Продуктите на компанията имат приложение в различни индустрии, включително автомобили, електронно оборудване, производствено оборудване и възобновяема енергия. Дружеството е регистрирано на фондовата борса в Токио.

Лидерът на световния пазар в производството на ръчни електроинструменти за дома и на професионални машини за индустрията Makita е представен и в България. Българското поделение на Makita е основано през февруари 2008 година. A дейността му е свързана с доставки, складиране и продажба на продукти с марката - безжични и електрически инструменти, бензинови, акумулаторни, пневматични, градински инструменти и други.