В началото на декември 2021 г. датската компания Copenhagen Offshore Partners обяви намерението си да вземе под аренда един от Курилските острови. Датчаните са готови да вложат 2,5 милиарда долара в развитието на Курилските острови. Тези инвестиции ще трансформират региона и ще помогнат за привличането на други предприемачи, пишат руски медии.

Но какво привлече датчаните към Курилските острови, като се има предвид тяхното далечно географско местоположение? А какво казват руските власти за отдаването под наем на необитаеми територии?

Снимка 558714

Източник: Wikipedia

Забравена земя

Става дума остров Шумшу - най-северната част на Курилския архипелаг. Парче суши с площ от 388 km², характеризиращ се с относително равнинен релеф, както и с бедна флора и фауна.

След икономическата криза от 90-те години на миналия век островът няма постоянно население . Единствените обитатели на остров. Шумшу са дребни гризачи, лисици и екип от пазачи на фар, разположени тук на ротационен принцип.

Това обаче не винаги е било така. Айните, коренното население на Курилските острови, някога са живели по тези места. С колонизирането на региона от Руската империя на територията се появяват първите руско-айнски села. В съветско време Шумшу можа да се похвали с голямото село Байково и няколко по-малки села.

През 1945 г. за Шумшу избухва голяма битка между 15 000-ия японски гарнизон и 9 000-ия съветски десант. Японски подземни галерии, разрушени танкове и различни укрепления все още свидетелстват за важното някога стратегическо значение на острова.

Снимка 255258

Източник: iStock

Скок в бъдещето

Кампанията Copenhagen Offshore Partners възнамерява да произвежда водород на острова чрез електролиза на вода. Предимства на острова в това отношение се дължат на 4 фактора: равнинен терен, липса на население, близост до потребителите и данъчни преференции.

Предполага се, че вятърните генератори ще произвеждат енергия за водородния завод. Остров Шумшу се отличава с постоянни и доста силни ветрове. А отсъствието на население ще позволи на инвеститорите да не се страхуват от оплаквания за шума от централата и екологичните нарушения.

Датчаните възнамеряват да продават водород на японците. Той се счита за екологично чист източник на енергия и набира невероятна популярност в развитите страни. Напълно възможно е част от продукта да бъде продаван и на Китай.

Курилските острови имат преференциален данъчен режим за инвеститорите . По този начин руското правителство се опитва да развива далекоизточните територии, но жителите на Русия не се стремят да инвестират в толкова отдалечените територии. Това играе в полза на датската компания: те ще получат сериозно конкурентно предимство пред останалите търговци на "зелено гориво".

Снимка 532881

Източник: iStock

Има ли полза за Русия?

След като медиите разпространиха новината, настана вълнение. Администрацията на област Сахалин се опита да ги успокои, като каза, че датчаните искат да наемат само част от острова. Въпреки това, тъй като на остров Шумшу все още няма население, компанията ще стане негов пълновластен стопанин.

На теория Русия може да се възползва от такова споразумение: регионът на Далечния изток ще получи инвестиции, които са толкова необходими днес за стагниращата руска икономика. Освен това ще привлече други предприемачи и ще помогне за развитието на териториите на страната.

Властите обаче се опасяват, че отдаването под наем на някой от Северните Курилски острови ще добави проблеми в региона: южните Курили след Втората световна война са оспорвани от Япония. Споразумение с Дания може да създаде ситуация, при която азиатска страна също иска да вземе под аренда част от руска земя, което властите в Москва едва ли ще приемат.

Все още се водят преговори за изграждането на водородна електроцентрала. Ще видим къде ще дойдат Дания и Русия скоро. Трябва ли датчаните да получат под наем остров от Курилски архипелаг в замяна на инвестиции или това ще създаде опасен прецедент?