Натрупаните спестявания от американските потребители в размер на 2,5 трилиона долара може да се окаже всичко необходимо, за подтикване на икономическото възстановяване от COVID-19, според главния инвестиционен стратег на The Leuthold Group Джеймс Полсен.

Гражданите са увеличили личните си спестявания на фона на пандемията, след като разходите на места като ресторанти и театри значително намаляха, пише Business Insider.

Спестяванията са нараснали до 35%, след навлизането на икономиката в рецесия по-рано тази година, а сега са около 15%, което все още в размер над историческата средна стойност. След като потребителите се убедят, че е безопасно да харчи, икономическият растеж трябва да се подобри.

"Повече от 2,5 трилиона долара спестявания са "горивото за растеж, и бомба която чака да експлодира", каза Полсен.

Когато процентът на личните спестявания беше над средния, докато настроенията на потребителите бяха по-високи от сегашното си ниво, средният годишен ръст на БВП почти се удвои до 4.44%.

Нарастването на цените на жилищата по време на пандемията доведе до недостиг на обикновени потребителски стоки и според американските производствени и търговски запаси като процент от номиналния БВП американските запаси са най-малкото досега, подчертава Полсън.

Междувременно икономическото възстановяване няма да зависи изцяло от нов кръг от фискални стимули, според Полсен.

"Не е необходимо допълнително гориво", каза Полсен. "Вместо това "предпазителят" просто трябва да бъде премахнат", каза още той по повод потребителите, които започват да харчат спестявания.

"С натрупването на прекалено много празно гориво (спестявания) отне само малко повече увереност, за да се постигне здравословен напредък в икономиката", заключи Полсен.