"АПИ дава цели 7% от винетните приходи на посредници" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Агенцията тихомълком е назначила за национален доставчик частна фирма, свързана с изпълнителя на тол системата "Капш"Фалстартът на електронните винетки се оказа само видимата част на безобразията около въвеждането на новата система за събиране на пътните такси. В последните дни се трупат скандални разкрития за начина, по който Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избира посредниците си и харчи парите на българските данъкоплатци

Агенцията вече цял месец упорито отказва да отговори на няколко прости въпроса на в. "Сега". Един от въпросите, зададени пет пъти от 1 януари насам, е каква комисиона дава АПИ на фирмите, които й посредничат за продажбата на е-винетките. Мълчанието не е случайно. Оказа се, че държавната структура плаща на партньори си скандално високите 7%. Това означава, че 7% от събраните такси ще отиват в касите на посредниците вместо за ремонт и строителство на пътища. Става дума за милиони левове. Грижливо пазената от чиновниците тайна изскочи от документ, който е публикуван на сайта на агенцията.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Събраният ДДС надхвърли 10 млрд. лв. през 2018 г.", четем в "Капитал"

Държавният бюджет завършва годината с излишък 137 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите

Изминалата година се оказва добра за държавните финанси, поне ако се съди по номиналните числа в отчета за изпълнението на бюджета. Приходите приближават 40 млрд. лв. - над 12% ръст на годишна база, който до голяма степен се дължи на по-високите доходи и покупките на домакинствата. От друга страна, разходите на правителството се увеличават с още по-бърз темп - 14.4% спрямо 2017 г. Голям принос за това имат извънредните харчове в края на годината, но повишението идва и от по-високите от очакваното разноски за субсидии и персонал. 

На финала консолидираната фискална програма на правителството завършва годината с касов излишък 137 млн. лв., или 0.1% от прогнозния брутен вътрешен продукт за периода. Той е по-малък от първоначално очакваните 590 млн. лв., които Министерството на финансите беше посочило в тригодишната си бюджетна прогноза през есента. Но пък данните изглеждат като значително подобрение на фона на планираните 1.1 млрд. лв. дефицит при приемането на бюджет 2018.

Прочети още от " Капитал"

"Само Пловдив и Русе с еднакво развита индустрия и услуги" е заглавиe от в. "24 часа"

В София заплатите са високи заради IT сектора

Икономиката в област Пловдив се определя едновременно и от силна индустрия, и от сектора на услугите за разлика от останалите области, които са по-тясно профилирани. Това показва отрасловият профил на областите, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Съотношението между двете сфери е 56% за услугите и 40% за индустрията в общата добавена стойност за областта. Подобна е и ситуацията в Русе, където отрасловата структура е почти същата.

Размерът на добавената стойност от индустрията в Пловдив е 4143 лв. на човек от населението. Така градът под тепетата се нарежда на пето място при индустриалните области.

Първата четворка при тях е много ясно изразена - това са Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово. Добавената стойност от индустрията на човек при тях е съответно 9985, 8177, 5305 и 5300 лв. Това всъщност са единствените области, в които индустрията формира най-малко половината от брутната добавена стойност на цялата област.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Дела за милион от рушвети се гледат в съда" извежда на първа страница в. "Монитор"

Pушвети за близо един милион лева, взети от полицаи на различни нива в системата на МВР, са влезли в съда след разследване на прокуратурата и "Вътрешна сигурност" само за месец. Това показва справка на "Монитор" в редица дела, заведени по чл. 238 от Наказателния кодекс през изминалата година.

Проверката е заради разбитата преди около десет дни група от служители от Икономическа полиция към столичното четвърто районно, които рекетирали със суми между 500, 1000 и 2000 лева на месец собственици на заведения, гостилници и нощни барове. Всички те демонстрирали завиден начин на живот. Обличали се скъпо, карали лъскави коли и обитавали добре уредени имоти.

Повечето от подобните дела са от средата на миналата година и са стартирали след множество сигнали за злоупотреби, и то в рамките на не повече от 40 дни. Само катаджиите, които са опитвали да манипулират системата за видеонаблюдение в патрулките, са около 800 души.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Борисов: Очакваме икономически растеж от 3,2%", четем във в. "Стандарт"

Приключи редовната мисия на МВФ. В част от заключенията си те отбелязват, че икономическите резултати в България продължават да бъдат стабилни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни.

В доклада се отбелязва и постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите, пише още Борисов.

Ето какво е записано в доклада на МВФ:

България постигна стабилни икономически резултати през 2018 г., подкрепени от солидната макроикономическа политика. Превръщането на този положителен тласък в по-бързо сближаване на доходите на глава от населението с тези на напредналите партньори от ЕС продължава да бъде основното политическо предизвикателство. Позадълбочена интеграция в ЕС чрез договорения неотдавна процес на подготовка за Валутния механизъм II (ERM II) ще бъде от полза в това отношение. Извън това, целта е да се постигне напредък с широкообхватните реформи за укрепване на институциите и предоставяне на публични блага, за подобряване на секторите на образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда. Устойчивите реформи в тези области ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността, се казва в доклада на МВФ.

1. Икономическите резултати продължават да бъдат стабилни, което прави текущия момент подходящ да се постигне напредък с реформите. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни - ние прогнозираме растеж на реалния БВП от 3.3%. Въпреки това, неблагоприятните рискове, свързани с тази прогноза, наскоро се повишиха, поради по-бързото от очакваното забавяне на световната търговия и нестабилните финансови пазари. 

Прочети още от в. "Стандарт"

"Концесията на летище София ще чака законови промени, за да има повече кандидати", пише "Капитал"

Срокът за оферти е отложен за 3 април. Ако управляващите направят редакциите, вероятно ще се състезават пет европейски оператора

Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София отново беше удължен от 5 февруари на 3 април, съобщи Министерство на транспорта. Новината е добра, защото няколко сериозни кандидата по-скоро не смятаха да подават оферти във вторник. Причината - държавата не спази ангажимента си да коригира Закона за концесиите, според който всички членове на консорциумите носят безкрайна отговорност. Така състезанието щеше да е слабо, а получените оферти - по-скромни. 

Иначе интерес към концесията проявиха невиждано досега количество европейски летищни оператори от Германия, Франция, Испания, Великобритания в комбинация с няколко гигантски фонда за партньори.

Прочети още от " Капитал"

"Министър Желязков бори кабелните пирати със заклинания", пише в. "Сега"

Проучване разкри, че 680 000 абонати плащат такси за телевизия, а доставчиците ги крият

Изминалата седмица роди поредния управленски абсурд - на кръгла маса, свикана заради огромния сив сектор на пазара на кабелна и сателитна телевизия, министърът на съобщенията Росен Желязков заяви, че е крайно време да се спре говоренето и да се вземат мерки. На форума, в който Желязков участва, бе представено национално проучване, според което една трета от платената телевизия е "в сянка". Парадоксът в думите му е в това, че тъкмо той е ресорният министър и вземането на мерките е негова работа. Изказването прозвуча още по-нелепо, като се има предвид, че допреди няколко месеца Желязков бе шеф на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която пряко надзирава тв услугите.

От години доставчиците на телевизионни пакети алармират, че техни колеги работят в сенчестия сектор и правят нелоялна конкуренция. И държавата от години неглижира проблема.

Прочети още от в. "Сега"

"3000 самолета на ден прелитат над България" пише в. "24 часа "

На 50 години стана в неделя Държавното предприятие "Ръководство въздушно движение". Рождената му дата е 3 февруари 1969 г., когато с постановление на Министерския съвет е формирана дирекция РВД като самостоятелна структура в рамките на Държавното стопанско обединение "Българска гражданска авиация".

Основната задача на новата дирекция е била осигуряване и обслужване на въздушното пространство на страната.

50 г. по-късно РВД е с тежест и авторитет и е в топ 10 в Европа по нива на обслужените самолети. Пред държавата ни са само Англия, Германия, Франция, Италия, Турция и Швейцария.

От няколко години, след анексирането на Крим и с кризите около нас, в небето ни е навалица от самолети, но странното е, че няма задръствания. Към края на миналата година във въздушното ни пространство са прелетели над 800 хил. самолета, което е увеличение на трифика с 12%. На денонощие през въздушното ни пространство прелитат към 3000 машини.

Нулеви закъснения в българското небе отчете за 2018 г. пред "24 часа" генералният директор на РВД Георги Пеев в края на 2018-а. В същото време има пик на опашките в европейското въздушно пространство. Четири пъти над планираните закъснения са регистрирани в небето на ЕС. "България е една от малкото държави в Европа и единствена в региона, която не е допуснала задръствания в небето", каза той.

Отварянето на мегалетището в Истанбул и бъдещото му функциониране с 6 писти се очаква да увеличи трафика през България с около 30%.

Прочети още от в. "24 часа"

"Петкова: България ще строи отклонение от "Турски поток"", пише в. "Стандарт"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи отклонение от газопровода "Турски поток", което да доведе руски газ до хъб "Балкан". В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100 процента както входния, така и изходния капацитет на тръбата, уточни министърът.

"Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, "Булгартрансгаз" взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация".

Прочети още от в. "Стандарт"