Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем на Турция за изграждането на 67-километров участък от високоскоростната железопътна линия от Истанбул до границата с България. Заемът е за 150 милиона евро, съобщи кредиторът.

Двурелсовият участък Испартакуле-Черкезкьой е част от електрифицираната железопътна линия Халкали-Капъкуле, съфинансирана със средства на ЕС.

Линията е част от трансевропейската транспортна мрежа на ЕС (TEN-T) и ще осигури нисковъглероден пътнически и товарен транспорт до и от ЕС. Ще подобри свързаността и търговията. Заемът ще подпомогне и прехода на Турция към нисковъглеродна икономика, казва от ЕБВР.

Паралелно финансиране обмисля Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB, а турското правителство ще осигури останалите средства, необходими за инфраструктурния проект на стойност 640 милиона евро.

"Проктът ще подобри вътрешната и трансграничната свързаност на Турция и освен това е добра възможност за заздравяване на партньорството с ЕБВР за в бъдеще", каза министърът на финансите на Турция Лютфи Елван.